ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

                                                                                                                          Αθήνα 9 Ιουνίου 2020

 

                          ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

   

  Με αγωνία και θλίψη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την έξαρση βίας στις ΗΠΑ. « Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Η οργή μας αντανακλά τη χρόνια καταπίεση και απόγνωση για τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και διακρίσεις στις ΗΠΑ». Είναι η φωνή του δεκαοκτάχρονου Τζάχβον  Κρέιβεν.

« Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις μοχθηρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων» είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

     Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή οργής και  διαμαρτυρίας  ολόκληρου του κόσμου  για την εν ψυχρώ δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε  απερίφραστα  τη ρατσιστική συμπεριφορά,  και τη βαρβαρότητα σε βάρος κάθε ανθρώπου και γενικότερα τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

 Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει στους σκοπούς του καταστατικού της την προάσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταδίκη της βίας από όπου  και αν προέρχεται, κρούει τον κώδωνα του  κινδύνου αύξησης κάθε μορφής βίας.  Η φυσική βία, η λεκτική, η ηλεκτρονική, η ρατσιστική, η ενδοοικογενειακή, η σχολική και αθλητική βία (bullying), η  βία κατά των γυναικών, η σεξουαλική βία, ο βιασμός, αποτελούν δυστυχώς σήμερα, σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς  μας.

 Πρόσφατο το περιστατικό  έγχυσης με βιτριόλι σε μια ανυποψίαστη γυναίκα. Και ακόμα πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε  η δίκη Τοπαλούδη με ποικίλες μορφές βίας: Βία και μετά θάνατο κατά της κοπέλας που δολοφόνησαν φρικτά  ασυνείδητοι νέοι. Βία κατά της  Εισαγγελέως, που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνει την καταδίκη των ενόχων.

  Η Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ψηφίστηκε το 1948, βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου, γιατί είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Ο οικουμενικός χαρακτήρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να αποτελούν περισσότερο μια θεωρητική διακήρυξη, γιατί  αποδεικνύεται δυστυχώς στην πραγματικότητα   ότι ο ρατσισμός σε βάρος κάθε διαφορετικότητας είναι βαθιά ριζωμένος στις σύγχρονες κοινωνίες.

  Απαιτείται επομένως πολλή  δουλειά- ξεκινώντας από τη νέα γενιά- για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών που θα συμβάλουν  στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας,  στον  σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της τιμής και της προσωπικότητας. Αξίες που θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ¨ τα  παιδιά μου να ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους ¨.

 Η σύνθεση της σημερινής κοινωνίας με την συνύπαρξη ατόμων  διαφορετικής καταγωγής, απαιτεί τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του ατόμου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Σε αυτή τη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία το σχολείο και η κοινωνία αλλάζουν.  Γι’  αυτό η πολιτεία, τα ΜΜΕ   και όλοι εμείς, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συμβάλουμε στη βελτίωσή της και την εξάρθρωση της βίας κατά των ανθρώπων.

  Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις οργανώσεις με κοινωνική δράση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί η βία κάθε μορφής κατά ανυποψίαστων πολιτών, με σύνθημα « να μην δικαιολογούμε τη βία, να μην την εκλογικεύουμε, να μην συμμετέχουμε σε αυτήν, αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης που να λειτουργεί με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα».

Με την προσδοκία να επικρατήσει η λογική και με  την ευχή να σταματήσει η βία που γεννά βία, ζητάμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση  των αιτίων που προκαλούν την παραβίασή τους.

 

Για το Πανελλαδικό Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                              Η Γ. Γραμματέας

Ντένα Λογιάδου                                                         Χριστίνα Βογιατζή

 

Δίκη Ελένης Τοπαλούδη

                  

                                                                                           18/05/2020

   Με αφορμή την απόδοση δικαιοσύνης

   Ηθική δικαίωση  και μόνο νιώθει κανείς μετά την απόδοση της δικαιοσύνης με την επιβολή της  ανώτατης ποινής που προβλέπει ο νόμος, στους δύο δολοφόνους για το  αποτρόπαιο έγκλημα που  στέρησε τόσο βάναυσα τη ζωή μιας νέας κοπέλας στη Ρόδο και συγκλόνισε τη χώρα. Το αγωνιώδες αίτημα για δικαιοσύνη  από την οικογένεια της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη και από ολόκληρη την κοινωνία ήταν διάχυτο παντού, γιατί η Ελένη έγινε κομμάτι της ζωής όλων μας. Η Ελένη έγινε η κόρη και αδελφή μας.  Η δικαίωση είναι μία  ουσιαστικά νίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πεδίο  των δικαιωμάτων των γυναικών.

   Η γενναία αγόρευση της Εισαγγελέως  απέδειξε το αυταπόδεικτο: Ο βιασμός είναι χρήση βίας του ¨ισχυρού¨ απέναντι στον ¨αδύναμο¨, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στυγερή δολοφονία είναι αφαίρεση ζωής. Ο δε διασυρμός του θύματος και μετά θάνατο, ένας  επαναλαμβανόμενος βιασμός. Η κ. Εισαγγελέας  έδωσε φωνή σε όλα τα θύματα της έμφυλης βίας και μας θύμισε πως ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας, από όπου και αν προέρχεται δεν πρέπει να σταματήσει.

 Μακάρι από τη δίκη αυτή  που παρακολουθήσαμε με αγωνία πλάι  στους αξιοπρεπείς, χαροκαμένους γονείς, να βγει κάτι καλό.

  Να δούμε επιτέλους  κινητοποίηση της κοινωνίας , ώστε να ανατραπούν οι   κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, να  αποβληθούν οι κοινωνικές παθογένειες, γιατί διαφορετικά γινόμαστε συνένοχοι σε τέτοια εγκλήματα. Έχουμε ευθύνη και χρέος να μεγαλώνουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά  με τις αξίες του σεβασμού της προσωπικότητας και της  ελευθερίας του άλλου, αποτρέποντας από  κάθε βίαιη συμπεριφορά.

 Ας μην   μείνει  αυτό το φρικτό έγκλημα , ακόμα ένα στον ατελείωτο κατάλογο της έμφυλης βίας, και η Ελένη να μην είναι  ακόμη ένα θύμα, αλλά το σύμβολο στον αγώνα  για   την εξάλειψη κάθε μορφής   βίας κατά των γυναικών, ώστε   η κάθε Ελένη να μην ζει με φόβο και να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης  και  της ελευθερίας  της έκφρασης .

Το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας ( Ε.Γ.Ε.)

 

 

Π.ΚΩ - Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

 

                                     Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

 Οδεύοντας προς την άρση των περιορισμών που σηματοδοτεί και το(προσωρινό;) τέλος της καραντίνας, οφείλουμε  ένα μεγάλο ευχαριστώ και απέραντη ευγνωμοσύνη   σε όλους και όλες  που  ρίχτηκαν  στη μάχη της αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Γιατρούς, νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και  όσους και όσες  εργάζονται στον χώρο της  υγείας που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις,    σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος της περίθαλψης  και  πλέον στη συλλογική συνείδηση είναι οι νέοι ήρωες/ηρωίδες της εποχής μας. Ελπίζουμε ότι έχει γίνει κατανοητή η  επιβεβλημένη  ενίσχυση  του  Εθνικού  Συστήματος Υγείας.

 Εκτιμούμε  την προσφορά κάθε εργαζόμενου/ης που έμεινε έξω και  φρόντιζε  καθημερινά αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια, την τροφοδοσία, την καθαριότητα,  τη μετακίνηση, την ενημέρωση  όλων εμάς που «μείναμε σπίτι», πειθαρχώντας στα περιοριστικά μέτρα με υπομονή και στωικότητα για τη διασφάλιση  της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Η  μάχη κατά της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πολύ δρόμο μέχρι να κερδηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες. Ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Η καθημερινότητα άλλαξε  ριζικά και ανέδειξε τις δυνατότητες μας  για εθελοντισμό,   αλληλεγγύη,  συνοχή,  κοινωνική ευθύνη. Τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα άλλαξαν.  Επανεκτιμήσαμε τη φύση γύρω μας. Αυτό  δυστυχώς που δεν άλλαξε είναι  η  χρήση βίας ως μέσο επιβολής στην οικογένεια.

 Ελπίζουμε η  νέα κανονικότητα να μην παρασύρει ό,τι θετικό προέκυψε απ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Σίγουρα   τίποτε δεν  θα είναι το ίδιο τη νέα εποχή, με την  οικονομική ανασφάλεια  και αβεβαιότητα που επικρατεί παντού. Γι αυτό σ΄ένα κράτος δικαίου απαιτούνται  γενναίες αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης όλων από την πολιτεία, ώστε   να κλείσουν τα τραύματα σε βάθος χρόνου και να μην ξεχαστεί  η έννοια του «μαζί».

ΥΓ. Εννοείται ότι  We support art workers, γιατί « ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας» όπως υποστήριζε η Μελίνα!

Ε.Γ.Ε-ΚΩ

 

" Θα βρεθούμε ξανά, όταν όλα θα έχουν περάσει"

                         

                                                                                                        Αθήνα,8/4/2020                                

                              «Θα βρεθούμε ξανά, όταν όλα θα έχουν περάσει»

                 Αγαπητές φίλες,

   Ακολουθώντας τις οδηγίες,  με αίσθημα ευθύνης και σύνεση, πειθαρχούμε  αβίαστα στα περιοριστικά μέτρα και  παραμένουμε σπίτι  , χωρίς να διακόψουμε  την επικοινωνία μεταξύ μαςΓιατί η  επικοινωνία μαζί με τις άλλες διεξόδους, είναι το  θετικό αντίβαρο στον   υποχρεωτικό ¨εγκλεισμό¨.

 Η  μάχη κατά της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πολύ δρόμο μέχρι να κερδηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες.

 Είναι πολύ πιθανό  να δοκιμαστεί η υπομονή και η αντοχή μας.  Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, γιατί προέχει η προστασία της υγείας όλων μας. Η επιβεβλημένη προσωρινή αναστολή των ελευθεριών για τη διασφάλιση  της δημόσιας υγείας και ασφάλειας δεν αναιρεί τον  σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σ΄ένα κράτος δικαίου.

 Αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας που η  πανδημία πλήττει αδιακρίτως ολόκληρο τον πλανήτη,  με τις εκατόμβες νεκρών,  η σκέψη μας στρέφεται στα θύματα  και στις οικογένειες τους στη χώρα μας και στον κόσμο.

  Ευγνωμονούμε  όλους και όλες  που έχουν ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Όσους και όσες  εργάζονται στον χώρο της  υγείας που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις,  σηκώνουν όλο το βάρος της περίθαλψης  και  πλέον στη συλλογική συνείδηση είναι οι νέοι ήρωες/ηρωίδες της εποχής μας.  Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε  την προσφορά κάθε εργαζόμενου/ης που φροντίζει καθημερινά αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια, την τροφοδοσία, την καθαριότητα,  τη μετακίνηση όλων εμάς που «μένουμε σπίτι»

  Σ΄αυτήν την έκτακτη περίσταση της πρωτοφανούς κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει ολόκληρη η ανθρωπότητα, με αβέβαιες προεκτάσεις για την  ζωή και την οικονομία, εκφράζουμε την αγωνία μας για την   ανασφάλεια  που επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων  και των επιχειρήσεων. Μεγάλο στοίχημα είναι η στήριξη  για την  επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς  όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το τέλος της  σοβαρής κρίσης, με εξασφαλισμένη την προστασία  των εργαζομένων όλων των κλάδων.

 Κυρίως όμως   πιστεύουμε  ότι  η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση  του  Εθνικού  Συστήματος Υγείας καθίσταται αναμφίβολα επιβεβλημένη. Είναι  αυτονόητο, ότι το σύστημα υγείας ενός κράτους είναι η απολύτως πρώτη προτεραιότητά του απέναντι στους πολίτες .

 Αυτό που ως Γυναικεία Οργάνωση  οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.. Οι οικογενειακές δυσκολίες, η  αναγκαστική συγκατοίκηση οξύνουν τις ενδοοικογενειακές διενέξεις, προκαλούν αύξηση των κρουσμάτων βίας  και η δυνατότητα των εγκλωβισμένων γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια μειώνεται.   

Κατά συνέπεια, προκειμένου   να αποφευχθεί και η πανδημία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας , επείγει η λήψη νέων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς (λειτουργία  ειδικών χώρων φιλοξενίας, πέραν της τηλεφ. γραμμής ) που θα βοηθήσουν τις γυναίκες που υφίστανται βία, να νιώσουν ασφαλείς και ότι δεν είναι μόνες.

  Είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση οδηγεί σε  αναπροσαρμογές και νέες συνθήκες . Η καθημερινότητα έχει αλλάξει ριζικά και  τίποτε δεν  θα είναι το ίδιο. Η τραγωδία της πανδημίας προκαλεί περίσκεψη και αναστοχασμό, επαναφέρει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες . Από τον πλήρη ατομικισμό οδηγούμαστε στην κοινωνική ευθύνη, τη  συνοχή, την αλληλεγγύη. Συγχαίρουμε τα μέλη μας  που τοπικά  με ευαισθησία δίνουν δείγματα εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας. Άλλωστε η αλληλεγγύη και η αλληλοüποστήριξη είναι από τις βασικές αρχές μας ως Ε.Γ.Ε..

Το φετινό Πάσχα θα είναι αλλιώτικο. Οπλιζόμαστε με  δύναμη,  αισιοδοξία και ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την σοβαρότατη  κρίση με τις λιγότερες απώλειες και  παραμένουμε σπίτι  για προστασία δική μας και των οικογενειών μας. Ταυτόχρονα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο τέλος  αυτής της δοκιμασίας και πιστεύουμε ότι «θα βρεθούμε ξανά, όταν όλα θα έχουν περάσει»  για να συνεχίσουμε το έργο μας

   Ευχόμαστε το Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις καρδιές  και τη ζωή όλων μας.

 Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.

 

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING