ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

                                                                                                                          Αθήνα 9 Ιουνίου 2020

 

                          ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

   

  Με αγωνία και θλίψη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την έξαρση βίας στις ΗΠΑ. « Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Η οργή μας αντανακλά τη χρόνια καταπίεση και απόγνωση για τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και διακρίσεις στις ΗΠΑ». Είναι η φωνή του δεκαοκτάχρονου Τζάχβον  Κρέιβεν.

« Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις μοχθηρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων» είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

     Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή οργής και  διαμαρτυρίας  ολόκληρου του κόσμου  για την εν ψυχρώ δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε  απερίφραστα  τη ρατσιστική συμπεριφορά,  και τη βαρβαρότητα σε βάρος κάθε ανθρώπου και γενικότερα τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

 Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει στους σκοπούς του καταστατικού της την προάσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταδίκη της βίας από όπου  και αν προέρχεται, κρούει τον κώδωνα του  κινδύνου αύξησης κάθε μορφής βίας.  Η φυσική βία, η λεκτική, η ηλεκτρονική, η ρατσιστική, η ενδοοικογενειακή, η σχολική και αθλητική βία (bullying), η  βία κατά των γυναικών, η σεξουαλική βία, ο βιασμός, αποτελούν δυστυχώς σήμερα, σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς  μας.

 Πρόσφατο το περιστατικό  έγχυσης με βιτριόλι σε μια ανυποψίαστη γυναίκα. Και ακόμα πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε  η δίκη Τοπαλούδη με ποικίλες μορφές βίας: Βία και μετά θάνατο κατά της κοπέλας που δολοφόνησαν φρικτά  ασυνείδητοι νέοι. Βία κατά της  Εισαγγελέως, που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προτείνει την καταδίκη των ενόχων.

  Η Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ψηφίστηκε το 1948, βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου, γιατί είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Ο οικουμενικός χαρακτήρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να αποτελούν περισσότερο μια θεωρητική διακήρυξη, γιατί  αποδεικνύεται δυστυχώς στην πραγματικότητα   ότι ο ρατσισμός σε βάρος κάθε διαφορετικότητας είναι βαθιά ριζωμένος στις σύγχρονες κοινωνίες.

  Απαιτείται επομένως πολλή  δουλειά- ξεκινώντας από τη νέα γενιά- για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών που θα συμβάλουν  στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας,  στον  σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της τιμής και της προσωπικότητας. Αξίες που θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ¨ τα  παιδιά μου να ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους ¨.

 Η σύνθεση της σημερινής κοινωνίας με την συνύπαρξη ατόμων  διαφορετικής καταγωγής, απαιτεί τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του ατόμου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Σε αυτή τη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία το σχολείο και η κοινωνία αλλάζουν.  Γι’  αυτό η πολιτεία, τα ΜΜΕ   και όλοι εμείς, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συμβάλουμε στη βελτίωσή της και την εξάρθρωση της βίας κατά των ανθρώπων.

  Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις οργανώσεις με κοινωνική δράση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί η βία κάθε μορφής κατά ανυποψίαστων πολιτών, με σύνθημα « να μην δικαιολογούμε τη βία, να μην την εκλογικεύουμε, να μην συμμετέχουμε σε αυτήν, αν θέλουμε ένα σύστημα Δικαιοσύνης που να λειτουργεί με βάση έναν ανώτερο ηθικό κώδικα».

Με την προσδοκία να επικρατήσει η λογική και με  την ευχή να σταματήσει η βία που γεννά βία, ζητάμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση  των αιτίων που προκαλούν την παραβίασή τους.

 

Για το Πανελλαδικό Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                              Η Γ. Γραμματέας

Ντένα Λογιάδου                                                         Χριστίνα Βογιατζή

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING