8 Μάρτη 2021 - Μια διαφορετική Ημέρα Γυναίκας

                   

8η Μάρτη 2021: Μια διαφορετική  Ημέρα της Γυναίκας.

 

  Ημέρα μνήμης, για τις πρωτοπόρες εργάτριες της Νέας Υόρκης , που το 1857 κινητοποιήθηκαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, (8 ώρες εργασία, 8 ώρες εκπαίδευση, 8 ώρες ανάπαυση), συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ίση αμοιβή με τους άνδρες  συναδέλφους τους.

Σήμερα, 164 χρόνια μετά, βιώνουμε τις δυσμενείς συνέπειες μιας πανδημίας, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την  όλο και διογκούμενη βία και  την εκμετάλλευση.

 Ιδιαίτερα έχουν πληγεί κλάδοι που κυρίως απασχολούνται γυναίκες, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η  εστίαση, η  καθαριότητα, η  εκπαίδευση. 

 Επισφάλεια εργασίας, απώλεια θέσεων εργασίας, μη αμειβόμενος χρόνος εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών εργασίας στο σπίτι με επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης στις 65 ώρες την  εβδομάδα. Τηλεργασία χωρίς κανόνες και δικαιώματα.

Ανατροπή των συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και υγειονομικών συνθηκών.

 Και όλα αυτά τα δεινά  μετά την πίεση από τη 10ετη οικονομική κρίση. Στο ζοφερό περιβάλλον προστίθενται φυσικά,  τα προβλήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και οι φυσικές κλιματικές  καταστροφές, που πλήττουν περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα,  ένα νέο κίνημα ξεκίνησε στην Ελλάδα  μετά και τον Δυτικό κόσμο, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου,  που αποκαλύπτει επιτέλους  την κακοποίηση στους χώρους εργασίας, με την μετατροπή της σε πεδίο εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας.

 Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνουμε την Ημέρα σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή στον χώρο της Υγείας  και όχι μόνο και διεκδικούμε:

  • Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
  • Απόσυρση του σχεδίου Νόμου για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών και τον υποχρεωτικό χρόνο επικοινωνίας.
  • Εφαρμογή του Νόμου2447/1996 περί Οικογενειακών Δικαστηρίων και δομών στήριξης.
  • Σεξουαλική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
  • Εκπαίδευση όλων όσων εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα στην δικαιοσύνη, την δημόσια ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.
  • Ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών και ανηλίκων του κινήματος κατά της βίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της παιδοφιλίας, της συζυγοκτονίας
  • Αναθεώρηση Ποινικού Δικαίου.
  • Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος
  • Επαναφορά της ΓΓΙΦ  με  λειτουργία και  ενίσχυση των δομών Συμβουλευτικής   και Ξενώνων Φιλοξενίας .

 

Οι γυναίκες ενωμένες πρέπει να αγωνιζόμαστε

                 

                     ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING