Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις

 

 

 

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ε.Γ.Ε. για το 2017 έγινε στην Καβάλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ''Βασίλης Βασιλικός''

Παραβρέθηκαν τα παραρτήματα : Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Γουμένισσας, Σερρών, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Βόλου, Καρδίτσας, Πάτρας, Αιγίου, Κω,

Κομοτηνής, Αχαρνών, Δάφνης, Π.Φαλήρου, Αθήνας και Ηλιούπολης.

Από το Π.Δ.Σ. παραβρέθηκαν οι: Ντένα Λογιάδου (Αντιπρόεδρος) Μαίρη Πλάκα (Γ. Γραμματέας), Τασούλα Παμουκτσόγλου ( Αν. Γραμματέας), Ελένη Ρέλλα (Ταμίας) και τα Μέλη:

Χριστίνα Βογιατζή, Δήμητρα Γεωργακοπούλου, Λίτσα Γιαννοπούλου, Δώρα Γλυκοπούλου, Ελένη Κατωμελίτη, Χρύσα Προύσαλη.

 

Στην πρωινή συνεδρία διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Προέδρου Τιτίνας Πανταζή ( η οποία απουσίαζε λόγω ασθενείας) και έγιναν χαιρετισμοί από τη Δώρα Γλυκοπούλου,

Πρόεδρο του παραρτήματος ΕΓΕ Καβάλας, Ντένα Λογιάδου, Αντ/δρο του ΠΔΣ, την κα Ευαγγελία Δρακονάκη, Πρόεδρο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου. Η Δήμαρχος

απουσίαζε λόγω χειροτόνησης του νέου Μητροπολίτου.

Παρευρέθηκαν επίσης Γυναικείες Οργανώσεις.

Ο κ. Κώστας Παπακοσμάς (πρώην Αντιπ/χης Πολιτισμού και Τουρισμού) έκανε μια σύντομη αλλά πολύ περιεκτική αναφορά στο θέμα «Καβάλα μια πόλη υποδοχής».

Έγινε απονομή τιμής στα σωματεία:

- «ΠΝΟΗ» για το παιδί και την οικογένεια,

- «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και

- στην κα Γεωργία Ν. Μαυρανεζούλη (π. Αντ/χη Έβρου και π. Αντιπρόεδρο Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.)

Στη συνέχεια η κ. Πεντέρη (Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και Διδάσκουσα σε προ & μεταπτυχιακό επίπεδο ελληνικής φιλολογίας & Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης προσχολικής

ηλικίας), ανέπτυξε το θέμα «Φύλο, Εργασία και Οικογένεια στα χρόνια των μνημονίων».

 

Το παράρτημα της Κω και το παράρτημα Αχαρνών παρουσίασαν την έρευνα που έκαναν σχετικά με το θέμα μας σε τοπικό επίπεδο.

 

Στην απογευματινή συνεδρία διαβάστηκαν οι εισηγήσεις του παραρτήματος Βόλου και του περιφερειακού Μακεδονίας – Θράκης. Στη συζήτηση που ακολούθησε και με βάση τις

εισηγήσεις των παραρτημάτων επισημάνθηκαν τα εξής:

·

ρ  Θα πρέπει να στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που ξεκινούν γυναίκες. Βασικό χαρακτηριστικό της γυναικείας παρουσίας στο τιμόνι των επιχειρήσεων είναι, αυτή ότι εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους.

· Να δοθούν κίνητρα από το κράτος για τους νέους αγρότες

· Χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας

· Να αυξηθούν τα ολοήμερα σχολεία

· Να υπάρχει ιατρική φροντίδα και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους

· Εθελοντές, σύλλογοι, κλπ., όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και για μια πιο δίκαιη κοινωνία όπου θα κυριαρχεί η ισότητα των φύλων

· Θα πρέπει να μη ξεχνάμε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας

· Η Ελλάδα είναι ουραγός σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν υπάρχουν πολιτικές εναρμόνισης εργασιακού και οικογενειακού βίου

· Άνεργοι νέοι χρηματοδοτούνται και από τους συνταξιούχους γονείς, οι οποίοι αν και διατηρούν ένα ανεπαρκές, πλην σταθερό χρηματικό ποσό, βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται συνεχώς

· Στην Ελλάδα, παρόλο που η ανεργία αυξήθηκε και στους άντρες και η ψαλίδα μειώθηκε, οι γυναίκες παραμένουν πρώτες στην ανεργία. Μάλιστα στις νέες γυναίκες το ποσοστό αγγίζει το 60%. Σε χειρότερη θέση με πολύ σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ζωής τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, για τους οποίους το ποσοστό απόλυτης φτώχειας από 30,1% το 2009 αυξήθηκε σε 51,7% το 2012. Το ποσοστό της αυξήθηκε σημαντικά από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014.

· Θεωρούμε «καταναγκαστική εργασία» όταν οι νέοι και οι νέες με πολλά διπλώματα αναγκάζονται να εργαστούν σε μια δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές τους

· Η επαγγελματική και κατά συνέπεια οικονομική δυσπραγία έχει αντίκτυπο και στην υπογεννητικότητα που πλήττει τις νέες

· Σε περιόδους κρίσεις, πλήττονται πρώτα οι γυναίκες και τα αδύναμα μέλη της οικογένειας. Οι γυναίκες όμως, είναι αυτές που με την ευρηματικότητά τους καταφέρνουν σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν τη οικογένειά τους.

· Οι μονογονεϊκές οικογένειες με μόνο γονιό μητέρα -που αποτελούν  συντριπτική πλειοψηφία των μόνων γονέων-  ανήκουν στις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο. Ο κίνδυνος για κοινωνικό αποκλεισμό αυξάνεται στον βαθμό που η μονογονεϊκή οικογένεια συγκεντρώνει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως αν έχει μεγάλο αριθμό παιδιών ή άτομο με αναπηρία ή χρόνιο πρόβλημα υγείας ή αν ανήκει και σε άλλη, μη ευνοημένη ομάδα (π.χ. τσιγγάνα/μόνη μητέρα, μετανάστρια/μόνη μητέρα). Η κρίση  έχει διευρύνει τόσο το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

· Ο δείκτης υλικής αποστέρησης μετρά την αδυναμία των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες που θεωρούνται κρίσιμες για την ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ατόμων, όπως πληρωμή λογαριασμών, κατάλληλη διατροφή, επαρκή θέρμανση, μια βδομάδα διακοπές και πρόσβαση σε συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά.

· Η θέση των ελληνικών νοικοκυριών, ειδικά των φτωχότερων, επιβαρύνεται δυσανάλογα από την άμεση φορολόγηση, καθώς η αναλογία φόρου εισοδήματος και πλούτου ως προς το ακαθάριστο εισόδημα του 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 20% των πλουσιοτέρων.

Έγιναν οι προτάσεις:

· Οι προτάσεις και οι προβληματισμοί της ΕΓΕ να στέλνονται σε φορείς (κυβερνητικούς, πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους καθώς και ευρωπαϊκούς κλπ.) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής υλοποίησής τους.

· Να γίνεται απολογισμός δράσεων των παραρτημάτων, να στέλνονται στο Δ.Σ. και στη συνέχεια να στέλνονται στα παραρτήματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις υλοποιούν. Να γίνεται δηλαδή μια ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια της χρονιάς.

· Η έρευνα που γίνεται σε κάποια παραρτήματα να στέλνεται και σε όλα τα παραρτήματα ώστε να έχουμε μια πανελλαδικά άποψη για το συγκεκριμένο θέμα της έρευνας (παράδειγμα της Κω και των Αχαρνών). Με την δράση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε παραρτήματα που δεν έχουν μεγάλη δραστηριότητα να ενεργοποιούν τα μέλη τους.

· Να γίνει ποινική διαμεσολάβηση για την ενδο-οικογενειακή βία.

· Να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.

· Με την είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Όλοι οι Δήμοι συγκεντρώνουν στοιχεία από τους συλλόγους που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα πρέπει να έχουμε συνεργασία με αυτούς.

Προτάσεις για το θέμα που ενδέχεται να μας απασχολήσει την επόμενη χρονιά:

· Ο ρόλος των γυναικών στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να μελετήσουμε τα νέα δεδομένα στην Ε.Ε. και να είμαστε έτοιμες για το 2019 που θα έχουμε τις ευρωεκλογές.

· Ψυχική υγεία και εργασία.

Τέλος κατατέθηκε ψήφισμα για την ενεργοποίηση των Επιτροπών Ισότητας, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί στις Περιφέρειες και στους Δήμους

Εάν υπάρχουν προτάσεις από τα παραρτήματα μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους στο Π.Δ.Σ.

 

 

Η φετινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης διενεργήθηκε στην Αθήνα επί τη ευκαιρεία του εορτασμού των 40 χρόνων  της Ε.Γ.Ε.

Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία της Προέδρου του Παραρτήματος Δάφνης, Χαράς Βιδάλη

 

 

Χαρά βιδάλη πρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος ΔΑΦΝΗΣ


Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2016

 

 

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.....

 

Αγαπητές προσκεκλημένες, φίλες του Πανελλαδικού Συμβουλίου, φίλες και μέλη των παραρτημάτων,

Εξαντλημένες και κουρασμένες από την σκληρή και άδικη πραγματικότητα που εμείς, οι οικογένειές μας και η χώρα μας συνεχίζουν να βιώνουν, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να τιμήσουμε τα σαράντα χρόνια της Ε.Γ.Ε.

Με την ψυχή ακόμα ν΄αντιστέκεται και ν΄αντέχει τις όλο και σκληρότερες αποφάσεις που λαμβάνονται για τη ζωή και το μέλλον μας, θυμόμαστε και ανατρέχουμε στους δύσκολους καιρούς της μεταπολίτευσης. Στην εύθραστη δημοκρατία της μεταδικτατορικής Ελλάδας, στα χρόνια της ελπίδας και των κινημάτων, το 1976, η Μαργαρίτα Παπανδρέου από κοινού με άξιες γυναίκες φεμινίστριες της εποχής - αρκετές βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας - ίδρυσαν την Ενωση Γυναικών Ελλάδας.

Και τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που μάλλον έχουν διαγραφεί από τη μνήμη μας, με γνώμονα την «Σοσιαλιστική» ιδεολογία στην φιλοσοφική και όχι την κομματική έννοια του όρου, διεκδικούσαμε ειρήνη, δημοκρατία και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, στη δουλειά, στην οικογένεια, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Αγωνιστήκαμε και κατακτήσαμε πολλά...

Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης,

Με κατεστραμένες κοινωνικές δομές, με τραυματισμένη δημόσια υγεία, με άκαιρους πειραματισμούς στη παιδεία, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το προσφυγικό σε εξέλιξη, χωρίς πρόγραμμα και προοπτική ανάπτυξης, βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στο εθνικό μας πένθος.

Τώρα πιά ακολουθούμε τη σιωπηρή πορεία της εθνικής και πολιτισμικής μας κατάρρευσης.

Η φτώχεια στο 36% του πληθυσμού, η ανεργία σταθερά στο 26%, η μερική απασχόληση σε πρωτοφανή επίπεδα, η κατάθλιψη σιωπιρή ή καταγεγραμμένη χτυπά την πόρτα κάθε σπιτιού.

Οι νέοι μας με το απωθητικό παρόν και το ακυρωμένο μέλλον, αντιστέκονται στο φάντασμα της ανεργίας και της προσωπικής τους απαξίωσης καταφεύγουν στη λύση του ξενιτεμού. Αποδημούν οι νέοι της καλής μόρφωσης και των υψηλών δεξιοτήτων που η πατρίδα τους πρόσφερε εξαιρετικές δωρεάν σπουδές αλλά η ανεργία τους διώχνει. Ποιά ανάπτυξη προσδοκούμε και ποιός θα την στηρίξει όταν οι νέοι μας προσφέρουν τις ακριβοπληρωμένες από τον Έλληνα φορολογούμενο γνώσεις τους, σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε χώρες της Ευρώπης, των Εμιράτων και της Αμερικής ?

Οι νέοι που φεύγουν δεν θα επιστρέψουν, θα δημιουργήσουν τις οικογένειές τους με μεικτούς γάμους στις χώρες που τους προσέφεραν απασχόληση, το κύτταρο του νέου επιστήμονα μέσα από τα παιδιά που θα γεννηθούν στη ξενιτιά θα παραμείνει και θα προσθέσει δυναμικά και ευφυή άτομα στη χώρα υποδοχής! Είναι λυπηρό και κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει σκύψει με την δέουσα γνώση και σεβασμό σ΄αυτή τη σκληρότερη συνέπεια της κρίσης !

Να αναλογισθούμε και να προτρέψουμε τους νέους μας σε καινοτόμες δράσεις που αυτοί θα προτείνουν και η πολιτεία αρωγός θα τους στηρίξει μέσα από προγράμματα και πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσει και οι νέοι μας ν΄αξιοποιήσουν.

Αλλά και οι νέοι μας, οι εντός των τειχών, με την ανασφάλιστη εργασία, με τις όλο και πιο σκληρές εργασιακές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται ημέρα με την ημέρα, πως να τους μείνει χρόνος για όνειρα? Όσο αισιόδοξοι κι αν είναι ναυαγούν στη σκληρή πραγματικότητα, γιατί κάποτε είχαν την τύχη να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε συνθήκες καλλίτερης ζωής!

Η εγκυμοσύνη είναι κατάρα για την εργοδοσία, η μητρότητα αντιμετωπίζεται με μίσος, δεν τους ενδιαφέρει πως θα προετοιμάσουν τη νέα γενιά εργατικού δυναμικού μιας και οι υποσαχάριοι προσφέρονται αντί πινακίου φακής και είναι τόσοι πολλοί.....

Προσλήψεις γυναικών σε παραγωγική ηλικία αποφεύγονται από εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα. Μητέρες που είχαν την τύχη να εργάζονται, επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από άδεια τοκετού και η θέση ευθύνης που κατείχαν δεν τους περιμένει.

Συνεχής η παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος που άπτονται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών και των διατάξεων του κράτους δικαίου.

Λυπηρό! Αλλά και στην Ενωμένη Ευρώπη που επαναπροσδιορίζει τον βηματισμό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσχημα τον οικονομικό ανταγωνισμό άλλων αγορών, στη σύνταξη της νέας στρατηγικής του 2020, δεν δεσμεύεται για την υλοποίηση στόχων και δράσεων ισότητας και κοινωνικής πολιτικής.

Σήμερα η συλλογική δράση των γυναικών είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία. Νέες γυναίκες που θα έπρεπε να επιστρέψουν σε αγώνες κοινωνικών διεκδικήσεων, βυθισμένες στη πλάνη του εικονικού life style ή και της δικής μας λάθος προσέγγισης, αποστασιοποιούνται και αρκούνται στη χρήση των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας τις προσωπικές τους ματαιώσεις. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.

Παρόλα αυτά, με την στήριξη και την ιδεολογική κατεύθυνση του Πανελλαδικού μας Συμβουλίου, εμείς οι γυναίκες των παραρτημάτων της Ε.Γ.Ε. σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, την Κέρκυρα ως την Κώ, τα μέλη και οι φίλοι μας, δραστηριοποιούμεθα με σημαντική παρουσία στις τοπικές μας κοινωνίες. Αυτόνομες δράσεις ή από κοινού, με λοιπούς συλλόγους και φορείς καθώς και συνέργειες με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πράξεις αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς, παιδείας, πολιτισμού, ανάδειξης νέων δημιουργών, διεξαγωγή στατιστικών ερευνών κ.λ.π. Συμμετέχουμε στα συμβούλια ισότητας δήμων και περιφερειών και υποβάλλουμε τις προτάσεις μας παρακολουθώντας και πιέζοντας για την υλοποίηση των, διατηρόντας ζωντανό και επίκαιρο το ενδιαφέρον μας για την ισότητα των φύλλων που στις μέρες της κρίσης συνεχώς αδρανοποιείται. Μέσα από τα συμβούλια πολιτών και όπου υπάρχουν αιρετά μέλη μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, δραστηριοποιούνται σε θέματα παιδείας, ανακούφισης της φτώχιας και προβολής της εθνικής μας ταυτότητας.

Στα ετήσια ημερολόγια της Ε.Γ.Ε. που κάθε χρόνο παρά τις δυσκολίες εξακολουθούμε να συντάσουμε και να διαθέτουμε στα μέλη και τους φίλους μας, αποτυπώνουμε τις θέσεις του Π.Σ. και των παραρτημάτων όπως αυτές καταγράφονται και συζητούνται στα Περιφερειακά μας Συμβούλια και στις ετήσιες αποκεντρωμένες Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις. Η θεματική ενότητα κάθε χρονιάς - πρέπει να υπογραμμίσουμε πως με τη γυναικεία αντίληψη και ευαισθησία που διαθέτουμε - προηγείται των καιρών και των γεγονότων, θέτει άξονες και εξετάζει επίκαιρα ζητήματα που αναλύονται και συνοδεύονται με ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Με την πρακτική αυτή, πέρα από την ανθρώπινη επικοινωνία, καθιστάμεθα κοινωνοί των διαφορετικών προβλημάτων που απασχολούν τις γυναίκες και τις τοπικές κοινωνίες της κάθε περιφέρειας της χώρας μας, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και λύσεις χρήσιμες για όλες.

Σήμερα, εμείς οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, υψώνουμε φωνή αγωνίας, απευθυνόμενες προς όλους /ες με επίκληση για στράτευση και δράση, γιατί είμαστε όλοι συνένοχοι σαν βλέπουμε την επερχόμενη καταστροφή να ζητούμε από άλλους να παλέψουν για εμάς, τα παιδιά, τα εγγόνια μας !!!

Η λύση βρίσκεται εντός των τειχών !!!

Να υψώσουμε το ανάστημά μας, να στύψουμε τα μυαλά μας γιατί τα σώματά μας βιολογικά πια δεν μας ακολουθούν και στη σημερινή επέτειο των σαράντα χρόνων της Ε.Γ.Ε. με προτάσεις όπως αυτές θεματικά έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, σαν και τότε, το 1976, πρωτοπόρες για τη γυνακεία χειραφέτηση - με τις κατακτήσεις και τα λάθη μας - έτσι και σήμερα πρωτοπόρες για το ξεκίνημα προς τα μπρός του τόπου και του λαού μας, μέσα από δύσκολα αναμφίβολα μονοπάτια, μα που θα μας οδηγήσουν μακριά από το τέλμα της καρτερίας και της προσμονής............

Με ζωντανό το όραμά για ένα καλλίτερο και δικαιότερο κόσμο και για τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει, συνεχίζουμε τον αγώνα μας........

 


 

 

ΘΕΜΑ : "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ; Να τι θα λέγαμε στις γυναίκες σήμερα"

 

 

Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ πραγματοποίησε την ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων.  Το θέμα που απασχόλησε τις 150 περίπου εκπροσώπους των παραρτημάτων της ΕΓΕ από όλες τις γωνιές της Ελλάδας καθώς και τα εκλεγμένα μέλη του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου ήταν "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ; Να τι θα λέγαμε στις γυναίκες σήμερα".

Εισηγήτριες  ήταν η κα Ελένη Μαραγκουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ανέλυσε το θέμα  "Οι γυναίκες στην εκπαίδευση και το έλλειμμα Δημοκρατίας" και η κα Βούλα Τσίλη, Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων, που μίλησε με βάση την 20χρονη εμπειρία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με θέμα "Η Δημοκρατία στο θεσμό των Ο.Τ.Α.  Η εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος στην Ισότητα"  καθώς και εκπρόσωποι των παραρτημάτων.

΄Οσα ακούστηκαν από όλες τις εισηγήτριες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή καταστρατηγείται η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή παραβιάζονται Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας  καθώς και πολλά άρθρα  του Ελληνικού Συντάγματος.

Συμπερασματικά συνάγεται ότι  η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν ο λαός αντιμετωπίζει οξύ κοινωνικό πρόβλημα και μεγάλη εξαθλίωση του πληθυσμού, όταν υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, έλλειψη ίσων ευκαιριών, και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Οι γυναίκες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, γιατί σήμερα κινδυνεύει να ακυρωθεί  η όποια πρόοδος  είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων.

 

Στο τέλος των εργασιών της Συνδιάσκεψης εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω   Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Ιωάννινα 11 Οκτώβρη 2014


Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας έχοντας υπόψη την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι η βασική διεθνής έκφραση των απαραβίαστων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας και παντού.

Έχοντας υπόψη, πως στη Διακήρυξη αυτή καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η ιδιοκτησία, η ίση αμοιβή για ίση εργασία, η δίκαιη και ικανοποιητική αμοιβή που διασφαλίζει έναν τρόπο ζωής που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για την υγεία και ευημερία, την προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, κ.ά.

Εκτιμώντας πως πολλά από αυτά τα δικαιώματα καταπατούνται στη χώρα μας εξαιτίας της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε βάρος των αδύναμων εισοδηματικά πολιτών.

Λαμβάνοντας υπόψη πως με την πολιτική και πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, πρέπει να εξασφαλίζεται ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ζητούμε

Από την Επιτροπή Δικαιωμάτων, που είναι το κύριο σώμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιβλέψει στη χώρα μας σχετικά με την εφαρμογή Συμφώνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά, τη στιγμή που εδώ εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν πλείστοι όσοι δεν ανήκουν στα πενιχρά οικονομικά βαλάντια.

 

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους:

  1. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Κάρολο Παπούλια.

  2. Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ Αντώνη Σαμαρά και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο , σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη Βουλή των Ελλήνων.

  3. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν- Κλώντ Γιούγκερ,

IV. Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπα Γκι-Μουν

V. Σε όλα τα ΜΜΕ, καθώς και στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

VI. Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

 

 

 

 

 

 

Η    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ  Ε.Γ.Ε. ΣΤΗΝ ΚΩ

Στην Κω πραγματοποιήθηκε η   ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη   της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας  στις  10 Οκτωβρίου  2015, με την παρουσία της Προέδρου της Ε.Γ.Ε. κ. Τιτίνας Πανταζή , των Μελών του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου και  60 εκπροσώπων  από τα Παραρτήματα Αγίου Δημητρίου, Αχαρνών, Δάφνης, Ηλιούπολης,  Παλαιού Φαλήρου  της Αττικής,  αλλά και της Θεσσαλονίκης , των Ιωαννίνων,   της Καβάλας, της Ξάνθης,  της Αλεξανδρούπολης, των Σερρών,  της Γουμένισσας Κιλκίς,    του Βόλου,  της  Καρδίτσας,  της  Πάτρας, του  Αιγίου,   των Χανίων . Η επιλογή της Κω έγινε για να τιμηθεί το τοπικό Παράρτημα και κυρίως  για λόγους στήριξης του ακριτικού νησιού σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το Σάββατο στις 10 Οκτωβρίου το πρωί στο κινηματοθέατρο  ΟΡΦΕΑΣ πραγματοποιήθηκε  η  έναρξη και οι  εργασίες της  ανοιχτής Συνδιάσκεψης .

«Ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων στην διαμόρφωση νοοτροπιών και αντιλήψεων» ήταν η ενδιαφέρουσα κεντρική  ομιλία με  ομιλήτρια την κ. Τιτίνα Πανταζή, Πρόεδρο της ΕΓΕ και πρώην Ευρωβουλευτή.

Δεύτερη ομιλία: «Ο ρόλος των Κοινωνικών κινημάτων σε δύσκολους  καιρούς. Η περίπτωση του Μεταναστευτικού προβλήματος»  από τη  νεαρή Δικηγόρο Κορίνα Φιλέρη, δίνοντας έμφαση στις δράσεις αλληλεγγύης.  Το μεταναστευτικό ζήτημα που σημάδεψε τους τελευταίους μήνες την Κω και τα άλλα νησιά,  κυριάρχησε   στη συζήτηση που ακολούθησε.

Εκ μέρους της Ε.Γ.Ε.- Κω η Πρόεδρος  κ. Μαίρη Φάκκου καλωσόρισε τις συνέδρους και τους παρευρισκόμενους, αναφερόμενη στις θεματικές ενότητες και η Γραμματέας  κ. Χρυσούλα Σαπουλίδου παρουσίασε σε μια σύντομη προβολή τις κυριότερες δραστηριότητες στα 31 χρόνια λειτουργίας του Παραρτήματος

Στην έναρξη παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ιωάννα Ρούφα, , η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ειρήνη Σβύνου, η υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών κ. Μελίνα Παναγιωτοπούλου.  Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής  της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας και τηλεφωνικό προς την κ. Πανταζή από το γραφείο του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ,  κ. Δημήτρη Κρεμαστινού.  Επίσης παραβρέθηκαν Πρόεδροι Φορέων και μέλη της Ε.Γ.Ε

Θέμα της   κλειστής  Συνδιάσκεψης, που ακολούθησε ήταν  : «Ας ξανασκεφτούμε ποιες είμαστε, τι πετύχαμε και για ποιους σκοπούς αγωνιζόμαστε σήμερα»,  με βασικό άξονα: Επαναπροσδιορίζουμε   το όραμά μας, την ταυτότητα , την ιδεολογία και τις διεκδικήσεις μας για την  ισότητα των φύλων  στις νέες κοινωνικές  συνθήκες .

Το θέμα  είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως τα Παραρτήματα στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εκδόθηκε Ψήφισμα για το προσφυγικό-  μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα μέλη της ΕΓΕ-ΚΩ ,που είχαν την ευθύνη ,κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την άρτια διοργάνωση  της Συνδιάσκεψης και την υλοποίηση του προγράμματος  της τριήμερης επίσκεψης  των συνέδρων. Ταυτόχρονα φρόντισαν   να  προβάλουν το νησί, προσφέροντας  τσάντες με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα και ξεναγώντας  τις επισκέπτριες στις αρχαιότητες και στις ομορφιές  των χωριών.

 

 

 


 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΙΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ ΜΕ ΘΕΜΑ :  "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ"

 

Όταν  λέμε « κοινωνικά κινήματα» αναφερόμαστε σε ομάδες ανθρώπων που ενώνονται για  να επιφέρουν ή να αποτρέψουν κάποια αλλαγή που επηρεάζει  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή τους.

Βασικός πυλώνας της έννοιας των κοινωνικών κινημάτων είναι ότι οι άνθρωποι, οι πολίτες, έχουν την δύναμη όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους,  να παρέμβουν  και να επηρεάζουν τις διαδικασίες των νομοθετικών και κοινωνικών αλλαγών.

Η ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων  έχει τις ρίζες της στο πολιτικό διάλογο που ξεκίνησε στην Ευρώπη μετά το τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.  Έγινε τότε φανερό, ιδίως για το δημοκρατικό κίνημα, ότι για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αρκούσε μόνον  η ενασχόληση  με την πολιτική. Απαιτείτο και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Έτσι  εκτός από τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και τις διάφορες ομάδες συμφερόντων, στην εθνική και διεθνή σκηνή, εμφανίζονται και νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και πάλης με νέες θεματικές.  Θεματικές πού είχαν μείνει για πολλές δεκαετίες στο περιθώριο  ή στην αφάνεια, εισέρχονται τώρα δυναμικά στο δημόσιο χώρο και αποτελούν πλέον πάγια συνιστώσα των δυτικών δημοκρατιών.  Θεματικές όπως  η ισότητα των φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, ο πόλεμος και η ειρήνη, το περιβάλλον, η κατάσταση των χωρών του τρίτου κόσμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κ.α.

 

Η δεκαετία του ΄60, του περασμένου αιώνα, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική  γιατί έφερε δραστικές αλλαγές – σε παγκόσμια κλίμακα – στο τρόπο κινητοποιήσεων αυτών των κινημάτων που σε πολλές περιπτώσεις,  υιοθέτησαν μια σχεδόν  επαναστατική και συγκρουσιακή τακτική.  Κορυφαίες στιγμές αυτής της δεκαετίας ήταν  :  το κίνημα  των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ που κινητοποίησε  200.000 και πλέον διαδηλωτές  στην Ουάσιγκτον  ζητώντας και πετυχαίνοντας  τον τερματισμό του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία ,  στους δημόσιους χώρους και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Μάης του ΄68  με επίκεντρο τη Γαλλία  που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη  και  πάλεψε ενάντια στη βία, την καταπίεση της εξουσίας, υπηρέτησε την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδίκησε εργατικά και φοιτητικά δικαιώματα, ύμνησε τον έρωτα και τον ρομαντισμό και άφησε τη σφραγίδα του στον αιώνα που πέρασε ως μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις αντίστασης με οδηγό τη νεολαία.  Ενέπνευσε τη συμμαχία εργατών -  σπουδαστών στο θερμό Φθινόπωρο στην Ιταλία και τις κινητοποιήσεις υπέρ της Δημοκρατίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη : από την Φρανκική Μαδρίτη μέχρι την κομμουνιστική Πράγα.

 

Ακολούθησε ο  Μάης του 1970, με την  εξέγερση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Οχάϊο,  ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η διακήρυξή, τους με κεντρικό σύνθημα  «.. Δώστε στην ειρήνη μιαν ευκαιρία..», έμεινε στην ιστορία ως “ Η διακήρυξη της Φράουλας -“The strawberry

statement”. Η Εθνοφρουρά  της πολιτείας του Οχάϊο άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας δύο φοιτήτριες και δύο φοιτητές και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 9.  Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε  το  σύνολο σχεδόν του φοιτητικού κόσμου σε όλη την Αμερική, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλά πανεπιστήμια και κολλέγια της Χώρας αναγκάζονται να κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.   Το πρώτο τηλεγράφημα συμπαράστασης στην εξέγερση του δικού μας Πολυτεχνείου ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ..

 

Στην Ελλάδα τα κοινωνικά κινήματα άργησαν  να πάρουν  τη μορφή που είχαν στον υπόλοιπο  δυτικό κόσμο.  Η κατάσταση στη Χώρα μας   τις δεκαετίες ΄60 και ΄70  - περίοδος διαμόρφωσης και ανάπτυξης των μεταπολεμικών κοινωνικών κινημάτων στην Ευρώπη – με την                    Αποστασία, τη Χούντα και τον αντιδικτατορικό αγώνα  θέτουν άλλες, συγκεκριμένες προτεραιότητες.  Κεντρικό  ζήτημα για την δημοκρατική ελληνική κοινωνία αποτελεί η ανατροπή της Χούντας. Κυρίαρχο ρόλο και  της δικής μας αντίστασης έπαιξαν  η νεολαία και οι φοιτητές (Νομική Σχολή, Πολυτεχνείο).

Μετά  την πτώση της Χούντας το ΄75 , τα κοινωνικά κινήματα αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και στην Ελλάδα, με κορυφαίο το γυναικείο κίνημα. Ο ανυποχώρητος και συνεχής αγώνας του γυναικείου κινήματος,  άλλαξε δραστικά τόσο την κατεστημένη νοοτροπία όσο και το νομοθετικό πλαίσιο,  διευκολύνοντας έτσι τη μαζική συμμετοχή των γυναικών  σε όλες τις εκφάνσεις  του δημόσιου βίου.

Τα κοινωνικά κινήματα διακρίνονται από έναν σημαντικό βαθμό   εσωτερικής οργάνωσης  με συνειδητούς στόχους και προσανατολισμούς. Και είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος οργάνωσής τους  πού τους δίνει τη δύναμη  να αμφισβητούν τους εδραιωμένους θεσμούς.

 

Τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των νέων κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων σήμερα υπερβαίνουν τις κλασσικές  ιδεολογικές κατηγοριοποιήσεις :

Φιλελευθερισμός/σοσιαλισμός

Δεξιά/αριστερά.

Αντίθετα χαρακτηρίζονται από μια ποικιλομορφία ιδεών και αξιών και στοχεύουν στη διεκδίκηση άμεσων θεσμικών αλλαγών  και διεύρυνση  της πολιτικής και κοινωνικής πολιτικής.

Η άνθιση των νέων κοινωνικών κινημάτων συνδέεται στενά με την κρίση αξιοπιστίας  για τις συμβατικές μορφές πολιτικής συμμετοχής  κυρίως στις κοινωνίες της Δύσης.  Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο απάντηση στη κρίση των πολιτικών κομμάτων. Αποκαλύπτουν τι αποκρύπτει το σύστημα για τον εαυτό του, τις σιωπές τη βία και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Αναγγέλλουν εναλλακτικές λύσεις και  γιατί δεν  μπορούν οι κατέχοντες την εξουσία σήμερα να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνικής πραγματικότητας.

 

Επί πλέον,  οργανώνονται και νέα κοινωνικά κινήματα πού επικεντρώνουν την  προσοχή τους στις ευαίσθητες πλευρές   της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, διατυπώνοντας αιτήματα που άπτονται της καθημερινής μας ζωής . Θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, η ενδοοικογενειακή βία, το κίνημα των αντικαπνιστών, το κίνημα των οπαδών της εναλλακτικής ιατρικής, κινήματα καταναλωτών που αντιτίθενται σε πολυεθνικές εταιρείες κ.α. Θέματα που πλέον καθίστανται δημόσια και υπό μια έννοια πολιτικοποιούνται.  Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται,       σε διεθνές επίπεδο , κοινωνικά κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά της λιτότητας.  Οι ακτιβιστές αυτών των κινημάτων υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς στο να διοργανώνουν εκδηλώσεις ή να διαλύουν  εκδηλώσεις των αντιπάλων τους, με έντονη συναισθηματική  επίδραση στη κοινή γνώμη.

 

Ο ορισμός που έχει δώσει ο Melucci ( καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου) για τα ν.κ.κ. :

« Ένα κοινωνικό κίνημα είναι μια συλλογική δράση, ο προσανατολισμός της οποίας εμπεριέχει αλληλεγγύη, εκφράζει μια σύγκρουση και συνεπάγεται τη διάσπαση των κανονιστικών ορίων του συστήματος δράσης, στο οποίο αναφέρεται.»

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι άνθρωποι, οι πολίτες, δεν πρέπει να είναι παθητικοί  θεατές της ζωής και των γεγονότων που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους αλλά να παρεμβαίνουν δυναμικά και ενεργά αν θέλουν ν’ αλλάξουν, προς όφελος της ανθρωπότητας, την πορεία της Ιστορίας.

 

 

 

Ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας ενάντια στο κύμα προσφύγων

στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Κω στις !0.10.2015 καταλήξαμε στο παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Από το χειμώνα του 2015 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Ασία υποχρεώνονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς με πρώτη πύλη εισόδου τα νησιά μας.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κατακλυσμιαίο αυτό φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία αντιμετώπισης ενός τόσο σύνθετου και πρωτοφανούς προβλήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η απουσία μέχρι στιγμής ενός πιο αποτελεσματικού σχεδιασμού και συντονισμού, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο με κίνδυνο το αυτονόητο δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά εθελοντών, ΜΚΟ και απλών πολιτών της χώρας μας που από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν και εξακολουθούν να προσφέρουν και να συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες.

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ζητάμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. την άμεση εφαρμογή μέτρων για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των ροών των προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι παραμένουν σε πάρκα, δρόμους και πλατείες ή μετακινούνται μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Γης ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα γειτονικών μεταξύ τους χωρών της Ένωσης, μέχρι την μετακίνησή τους στον τελικό προορισμό τους.

Ζητούμε να γίνει επιτέλους σεβαστή η τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα και των λοιπών Συνθηκών που αφορούν στο σεβασμό της Ανθρώπινης Ζωής και Αξιοπρέπειας.

 

 

ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ , ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΙΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΕΙ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ –

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ.

 

 

 

 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

«Η Ελληνίδα στον χρόνο» ήταν το θέμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΄Ενωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Αίγιο.

Η δραστηριότητα των γυναικών, που πρωτοστάτησαν διαχρονικά στις κοινωνικές - κι όχι μόνον - εξελίξεις, ήταν στο επίκεντρο αυτής της Συνδιάσκεψης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν όλες οι πτυχές της δύναμης και της ευαισθησίας των γυναικών, εκφράζοντας συγχρόνως και την αδιαπραγμάτευτη θέση τους πως θα παραμείνουν στις επάλξεις παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο για όλους , μα πάνω απ’ όλα για τη νέα γενιά, έτσι όπως πάντα το έπραξε διαχρονικά η Ελληνίδα γυναίκα.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, που κάθε χρόνο επιλέγει ένα θέμα αιχμής το οποίο επεξεργάζεται, συζητά και εκδίδει σε ημερολόγιο, στη Συνδιάσκεψη του Αιγίου, απότισε φόρο τιμής και στις γυναίκες που άνοιξαν το δρόμο για τη μόρφωση των γυναικών και την κοινωνική και οικονομική ανεξαρτησία τους.

Η Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της ΄Ενωσης Γυναικών Ελλάδας, πρώην Ευρωβουλευτής, Τιτίνα Πανταζή κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε στην απόφαση να τιμηθούν γνωστές και άγνωστες γυναίκες, που αγωνίστηκαν δίπλα στους άντρες και έδωσαν τη ζωή τους, τα παιδιά τους και την περιουσία τους σε όλους τους επαναστατικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Και αναφερόμενη στην επικαιρότητα τόνισε:

- Για να πάρουμε κουράγιο απ’ αυτές τις γυναίκες που με τόση δύναμη ψυχής ξεπέρασαν χειρότερες κρίσεις και καταστάσεις στην μακραίωνη ιστορία της Χώρας μας,

- Για να πάρουμε κουράγιο ν’ αγωνιστούμε με σθένος και αποφασιστικότητα για την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας που με τόσους κόπους και αγώνες κατακτήσαμε και που λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης σταδιακά καταργούνται.

Κι ήταν καθοριστικής σημασίας τα λόγια της καθώς όλες οι γυναίκες πιστεύουν ακράδαντα και το αποδεικνύουν στην πράξη πως πρέπει να εξακολουθήσουν να διεκδικούν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, γιατί η οικονομική τους ανεξαρτησία είναι προαπαιτούμενο της αυθυπαρξίας των γυναικών. Και είναι αδήριτη ανάγκη για τις σύγχρονες γυναίκες να βρούν τη δύναμη να εξακολουθήσουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ακόμη και χωρίς κρατική στήριξη, βοηθώντας η μία  την άλλη.

Εξάλλου, σαν ένα είδος  ψηφίσματος , από όλες οι γυναίκες που παραβρίσκονταν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης  εκπροσωπώντας  τις γυναίκες  από κάθε γωνιά της χώρας,  διακηρύχθηκε η επιμονή τους  να εξακολουθήσουν τον αγώνα για:

*Μια κοινωνία που θ’ αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής , ηλικίας, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης, και για:

* Ένα κράτος που να  σέβεται και να προστατεύει  τον άνθρωπο.  Να τον αντιμετωπίζει  ως πολίτη και όχι   ως δούλο.

Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητριών στη Συνδιάσκεψη αναζητήθηκε η πορεία της Ελληνίδας  και προβλήθηκαν γυναίκες που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στον Αγώνα της καθημερινότητας, στα Γράμματα, στις Επιστήμες, στις Τέχνες, αναδεικνύοντας  τα πρότυπα γυναικών που αγωνίστηκαν διαχρονικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πέτυχαν.

Συγκεκριμένα, η φιλόλογος  Βάσω Ψυχράμη αναφέρθηκε στην παρουσία της Ελληνίδας στις επιστήμες, στα Γράμματα, στις Τέχνες και την καθημερινή ζωή, κατά την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και στα νεότερα χρόνια.

Η Παρ.Μεντζελοπούλου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μίλησε για το πως  η γυναίκα γιατρός συνέβαλε στην προώθηση των ιατρικών επιτευγμάτων αλλάζοντας το πρόσωπο της ιατρικής. Η ποιήτρια-ζωγράφος Λένα Κουτσοχέρα μίλησε σχετικά με τις γυναικείες μορφές στο ελληνικό ποιητικό τοπίο.

Η  κοινωνική επιστήμων Ελ. Λαγουδάκη αναφέρθηκε στο γυναικείο συνδικαλισμό αναφορικά με τις γυναίκες σταφιδοεργάτριες του Αιγίου και η  Βασ. Καλλιμάνη, (1οβραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας 2009) μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Εκπληκτική ήταν η ομιλία της  τέως προέδρου ΕΚΑΜΕ-ΑΜΕΑ Μαρίας Αλεξανδροπούλου, η οποία  μίλησε  σχετικά με τον αγώνα μιας γυναίκας -  μάνας ενός παιδιού με ειδικές δυνατότητες- και αναφέρθηκε με υποδειγματική υπευθυνότητα στην ίδρυση και εθελοντική προσφορά του Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Αιγίου.

Η προβολή ενός σημαντικότατου ντοκυμαντέρ, που επιμελήθηκαν οι γυναίκες από το Παράρτημα της Ε.Γ.Ε. στην Κω και το οποίο θα προβληθεί σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας κατά την παρουσίαση του Ημερολογίου της Ε.Γ.Ε. για το 2014, έδωσε τη δυνατότητα να καταμετρηθεί η υπέρμετρη δύναμη των γυναικών από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή κρίση στην πατρίδα μας.