Skip to main content

Δελτίο Τύπου-Π. Συνδιάσκεψη 2021 Θεσσαλονίκη

Ένωση Γυναικών Ελλάδας

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

e-mail. Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δελτίο Τύπου                                                                                                10.10.2021

 

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Στις 9 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης γυναικών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μεσόγειος, μια θάλασσα Ειρήνης και Πολιτισμού»

Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν τα παραρτήματα: Αιγίου, Αχαρνών,  Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Γουμένισσας,  Ιωαννίνων,  Βόλου,  Κέρκυρας, Αθήνας, Δάφνης, Ηλιούπολης, Μελισσίων, Παλαιού Φαλήρου. Δυστυχώς λόγω κορονοϊού δεν μπόρεσαν να  έρθουν οι φίλες – μέλη της Ε.Γ.Ε. από την Κω, την Αρτάκη,  τα Χανιά, την Πάτρα, την Καρδίτσα, την Ναύπακτο, την Πρέβεζα, την Φλώρινα.

Την Συνδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβας, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας και Καστανίδης καθώς και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του τομέα ισότητας των δύο φύλων.

Βασικός χορηγός για την υλοποίηση της Συνδιάσκεψης αυτής ήταν η HELEXPO – ΔΕΘ.

Αναπτύχθηκαν τα θέματα:

  • Μεσόγειος. Σταυροδρόμι Πολιτισμών. Η συμβολή των γυναικών για την προώθηση της ειρήνευσης και της πολιτιστικής διπλωματίας από την Έλενα Ρουσάκη
  • Κλιματική κρίση και ο ρόλος των γυναικών. Ανατροπή, κίνδυνοι και ευκαιρίες από την Ζέφη Δημαδάμα
  • Μεσόγειος και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από την Λίνα Τσαλταμπάση

Στη συζήτηση που ακολούθησε καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Η Μεσόγειος είναι το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης,   εκατομμύρια χρόνια, από την γέννηση της ζωής στο κόσμο, μέχρι σήμερα, αποτελεί μια θάλασσα με κοσμοϊστορική σημασία για την Ευρώπη και την Υφήλιο. Είναι ο γεωπολιτικός χώρος που χάρις στις προνομιακές κλιματολογικές συνθήκες, υπήρξε κοιτίδα και λίκνο όλων των Πολιτισμών που σημάδεψαν την εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας, μέσα από τις Τέχνες και  το Εμπόριο , σε συνθήκες Ειρήνης.

 

  • Οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι οι πλέον κατάλληλοι παράγοντες για την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας , για την αναζήτηση των κοινών στοιχείων στους πολιτισμούς, για την  εύρεση κοινού πεδίου δράσης.. Ο πολιτισμός και η τέχνη  είναι η μόνη πυξίδα ελπίδας για την Ειρήνη. Αυτές οι αξίες του πολιτισμού και της ειρήνης πρέπει να καλλιεργηθούν  στις παιδικές και νεανικές ψυχές, θέτοντας έτσι τα θεμέλια ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

  • Η Ειρήνη είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και δύσκολης προσπάθειας  στην οποία όλοι και όλες έχουν υποχρέωση συμμετοχής. «δεν υπάρχει δρόμος για την Ειρήνη. Η Ειρήνη είναι ο δρόμος» Γκάντι.

 

  • Η διατήρηση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου κρίνεται απαραίτητη και η δράση για την προστασία και τη διαφύλαξη των θαλάσσιων φυσικών πόρων αποτελεί μονόδρομο.

 

  • Η κλιματική αλλαγή είναι από τις κύριες προκλήσεις των χωρών της Μεσογείου.

 

  • Η γυναικεία παρουσία σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών, της τέχνης, της μουσικής, όπου διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες συναντώνται, μπορεί να κάνει την διαφορά στο φλέγον ζήτημα της ειρήνης.

●     Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της οικολογικής διάσωσης της Μεσογείου και της ουσιαστικής συμβολής μας, είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με εξειδικευμένους φορείς και οργανισμούς.

Προτείνουμε:

  • Ένα Δίκτυο Μεσογειακών Πόλεων με την αναζήτηση κοινών πολιτιστικών καταβολών και ιστορικών δεσμών με άλλες πόλεις, με στόχο την πολιτιστική συναλλαγή, την πολιτιστική δικτύωση της Μεσογείου, την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας για τα μεσογειακά κοινά αγαθά

 

  • Πολιτιστικές αδερφοποιήσεις, για τη δημιουργική ανταλλαγή πολιτιστικών προϊόντων με πολιτιστικές κοινότητες άλλων χωρών και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου
  • Ίδρυση Κέντρου Διαπολιτισμικής επικοινωνίας με στόχο την οργάνωση διαπολιτισμικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων για  την  προώθηση της διαπολιτισμικής θεωρίας και κουλτούρας κυρίως ανάμεσα στους νέους, την  προαγωγή παγκόσμιων αξιών, όπως ο σεβασμός του άλλου και η αποδοχή του διαφορετικού.
  • Φεστιβάλ μεσογειακών πολιτισμών με προβολή της αλληλεπίδρασης τους
  • Μεσογειακό φόρουμ.
  • Μελέτη για τη δικτύωση θαλάσσιων εκπαιδευτικών ακαδημιών και ιδρυμάτων στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Δράσεις στήριξης για την ανάπτυξη θαλάσσιων συνεργατικών σχηματισμών στη Μεσόγειο.
  • Μια  Διάσκεψη για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο, είναι απαραίτητη με τη  συμμετοχή όλων των χωρών χωρίς αποκλεισμούς, για να αναζητηθούν και να προωθηθούν λύσεις στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα της Μεσογείου.

 

Για την Ενωση Γυναικών Ελλάδας
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Η Πρόεδρος
Ελενα Ρουσάκη