Skip to main content

Ψήφισμα - Γυναικοκτονίες

Ένωση Γυναικών Ελλάδας

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Θεσσαλονίκη 2021                                                                                   9.10.2021

 

 

Ψήφισμα για την ενδοοικογενειακή βία και τις Γυναικοκτονίες

 

Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στην σημερινή μας Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλουμε τις αθρόες γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.

Στην Ελλάδα η ανθρωποκτονία από πρόθεση τιμωρείται βάσει του άρθρου 299 ΠΚ. Δηλαδή η αφαίρεσης της ζωής γυναικών από δόλο, επειδή είναι γυναίκες δεν αναγνωρίζεται από τον νομοθέτη και δεν τιμωρείται βαρύτερα.

 

Στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τα αδικήματα αντιμετωπίζονται ως «gender “neutral”» (δεν λαμβάνεται υπόψη το φύλο του θύματος). Ωστόσο, χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν θεσπίσει επιβαρυντική περίπτωση τιμωρώντας αυστηρότερα περιπτώσεις γυναικοκτονιών.

Οι ιστορίες βιασμών και τα  φρικτά εγκλήματα έμφυλης βίας  μάς συγκλονίζουν ως κοινωνία. Οι γυναικοκτονίες, δηλαδή οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας (αποκλειστικά) του φύλου τους, έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα. Η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει  πρωτοφανείς διαστάσεις. Παρά την  αλλαγή του ποινικού κώδικα,  οι αντιλήψεις δεν άλλαξαν. Τα στερεότυπα είναι  ακόμη γερά δομημένα. Λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δυστυχώς  καλά κρατούν. Ο σεβασμός του άλλου δεν θεωρείται αυτονόητος.

Τα ΜΜΕ  πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν,   γιατί    αυτές οι νοοτροπίες και τα επικίνδυνα ρατσιστικά στερεότυπα  που  αναπαράγονται και διαιωνίζονται επηρεάζουν τις συμπεριφορές ανθρώπων. Η τηλεόραση δεν μπορεί να είναι μόνο κακής ποιότητας με σαθρά πρότυπα.

Έχουμε υποχρέωσή  ως  ευνομούμενη πολιτεία, ως  σύγχρονη  και πολιτισμένη κοινωνία, ως γονείς και ως γυναίκες  να επαναπροσδιορίσουμε την οπτική και τους στόχους μας , ώστε να ανατρέψουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα  και να  αποβληθούν οι κοινωνικές παθογένειες, γιατί διαφορετικά γινόμαστε συνένοχοι σε τέτοιες ενέργειες.

Έχουμε υποχρέωση να εμφυσήσουμε - ιδιαίτερα στη νέα γενιά - τη μηδενική ανοχή στη βία, την αγάπη ως βάση  στις ανθρώπινες σχέσεις, τον σεβασμό στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Επιβάλλεται  να θυμίζουμε  στους γιους μας  ότι έχουν μάνα, αδελφές και θα αποκτήσουν γυναίκα και θυγατέρες.

Επιμένουμε στην επικράτηση του όρου Γυναικοκτονία, γιατί δεν αναιρεί ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία και η χρήση του έχει ως σκοπό την σωστή αποτύπωση και τον σαφή χαρακτηρισμό ενός γεγονότος ώστε να είναι ορατό το πρόβλημα, να βρεθούν οι αιτίες που το γεννούν και να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητά του ώστε να πάρουμε τα σωστά μέτρα αντιμετώπισης για την εξάλειψή του.

Απαιτούμε:

  • την αναθεώρηση των νόμων και την κατοχύρωση  του όρου γυναικοκτονία
  • τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
  • τα ΜΜΕ να σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και τις ανθρώπινες αξίες
  • την αυστηρότερη τιμωρία των ενόχων

 

Ένωση Γυναικών Ελλάδας