Skip to main content

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ

                    

 

                                                         ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ -50 ΧΡΟΝΙΑ

 

    Πενήντα χρόνια μετά την ηρωική  εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, τιμάμε  τη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος της νεότερης Ιστορίας της χώρας μας,  το οποίο  ήταν η  κορύφωση του   αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας και την επιστροφή της  δημοκρατίας, αν και τον ρόλο καταλύτη έπαιξε η τραγωδία της Κύπρου.

 Η εξέγερση του Νοέμβρη συμβολίζει τους αγώνες  και τις θυσίες  της νεολαίας για Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία-Ειρήνη-Εθνική  Υπερηφάνια- Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Έχει κερδίσει επάξια μια μνημειώδη θέση μέσα στον ιστορικό χρόνο και είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει  ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του.

Εμπεριέχει την έννοια της θυσίας, γι αυτό  παραμένει  πυξίδα και φάρος για τους αγώνες της νεολαίας  κάθε εποχής απέναντι σε ορθωμένα τείχη, για τον αγώνα απέναντι  σε κάθε μορφή φασισμού.

Τιμάμε όλους/ες τους αγωνιστές και  τις αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα που όρισαν στη ζωή τους το μεγάλο χρέος της ακλόνητης απόφασης για την προάσπιση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Τιμάμε τους νέους και τις νέες  μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο. Τιμάμε τους νεκρούς και τους τραυματίες του.

50 χρόνια μετά,  οφείλουμε όλοι και όλες να  μην αποδίδουμε απλά  έναν επετειακό χαρακτήρα σ΄ένα γεγονός, «μύθο» , πρότυπο  ή  αντικείμενο αμφισβήτησης .    Έχουμε χρέος  να συμβάλουμε στον   αναστοχασμό για τη σημασία  και το μεγαλείο του γεγονότος και να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, ως προτάγματα στις προκλήσεις του σήμερα.

Η Πρόεδρος                                                                 Η Γ. Γραμματέας

Ντένα  Λογιάδου                                                         Λίτσα Γιαννοπούλου