Skip to main content

ΨΗΦΙΣΜΑ 8 ΜΑΡΤΗ 2020

8 Μάρτη 2020-Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 

Από τις 8 του Μάρτη του 1897 όταν οι εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστοϋφαντουργία, κατέβηκαν σε απεργία στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και για τα χαμηλά ημερομίσθια, η ισότητα των δύο φύλων κυρίως στους τομείς της εργασίας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παραμένει κεντρικό θέμα στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική  ατζέντα.

Εμείς στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.),   με αφορμή  την 8η του Μάρτη εκφράζουμε  την απόφασή μας να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διατήρηση των κεκτημένων  που κατοχυρώθηκαν χάρη  στους συνεχείς αγώνες  του γυναικείου κινήματος.

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως το ισχυρό ελληνικό γυναικείο κίνημα θα εξακολουθήσει να διεκδικεί:

  • Την επαγγελματική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, επειδή  η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας είναι προαπαιτούμενο για την κοινωνική της απελευθέρωση και καταξίωση.
  • Την ίση μεταχείριση των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής
  • Την κατάργηση των στερεότυπων
  • Την καταπολέμησε της βίας κατά των γυναικών
  • Την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα Κ.Λ.Α.
  • Την καθιέρωση του σεβασμού στη γυναικεία προσωπικότητα

Δηλώνουμε  πως οι Ελληνίδες, με Οργάνωση και Αλληλεγγύη, θα εξακολουθήσουμε -παρά τις αντιξοότητες - να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα στην πράξη,  για  βοήθεια  στους συνανθρώπους μας   μέσα  σε μια  κοινωνία  χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, ηλικίας, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης.

Η επιλογή αυτή για συνεχή αγώνα υλοποιείται με αισιοδοξία, ελπίδα και κουράγιο, αλάνθαστα συστατικά νίκης  τα οποία  κληροδότησαν  σε εμάς οι προηγούμενες γενιές  γυναικών που με τόση δύναμη ψυχής ξεπέρασαν χειρότερες  από τις σημερινές κρίσεις και βγήκαν νικήτριες.

Για μας η 8 Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα.