Ανακοινώσεις

 

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Κως 10.10.2015

 

 

Ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας ενάντια στο κύμα προσφύγων

στην Ελλάδα και την Ευρώπη

 

 

Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Κω στις !0.10.2015 καταλήξαμε στο παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Από το χειμώνα του 2015 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και την Ασία υποχρεώνονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς με πρώτη πύλη εισόδου τα νησιά μας.

 

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κατακλυσμιαίο αυτό φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

 

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία αντιμετώπισης ενός τόσο σύνθετου και πρωτοφανούς προβλήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η  απουσία  μέχρι στιγμής ενός πιο αποτελεσματικού σχεδιασμού και συντονισμού,  έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο με κίνδυνο το αυτονόητο δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή.

 

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά εθελοντών, ΜΚΟ και απλών πολιτών της χώρας μας που από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν και εξακολουθούν να προσφέρουν και να συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες.

 

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ζητάμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. την άμεση εφαρμογή  μέτρων για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των ροών των προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι παραμένουν σε πάρκα, δρόμους και πλατείες ή μετακινούνται μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Γης ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα γειτονικών μεταξύ τους χωρών της Ένωσης,  μέχρι την μετακίνησή τους στον τελικό προορισμό τους.

 

Ζητούμε να γίνει επιτέλους σεβαστή η τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα και των λοιπών Συνθηκών που αφορούν στο σεβασμό της Ανθρώπινης Ζωής και Αξιοπρέπειας.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ , ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ  ΠΡΙΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΕΙ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ – MEΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

 

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

Κως 11-8-2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΓΕ-ΚΩ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΕΠΑΡΧΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,

Παρακολουθώντας από το χειμώνα ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να σπρώχνονται στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, με πρώτη πύλη προς την Ειρήνη και την Ευρώπη τα νησιά μας, εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για το κατακλυσμιαίο αυτό φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι αφού καταφέρουν να βγουν ζωντανοί στη στεριά, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ανάμεσα τους παιδιά, πολλά ασυνόδευτα, γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, αναζητώντας απεγνωσμένα μια ανθρώπινη ζωή .

Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα νησιά του Αιγαίου και πρωτίστως οι κάτοικοι της Κω έχουμε γίνει μάρτυρες εικόνων που υποβαθμίζουν αφένός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων- μεταναστών, αφ΄ετέρου την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία διαχείρισης ενός τόσο σύνθετου και πρωτοφανούς προβλήματος, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε την υστέρηση ανταπόκρισης της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Η απουσία σχεδιασμού και συντονισμού κεντρικής και τοπικής εξουσίας , οι αργοί ρυθμοί και τα ημίμετρα έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, με κίνδυνο το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή των προσφύγων να έρχεται σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα της παραγωγής και ασφάλειας των κατοίκων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Επειδή οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης απαιτούν άμεσα μέτρα και κυρίως συνεννόηση όλων των αρμόδιων, σας καλούμε την ύστατη στιγμή να συνεργαστείτε για την επίλυση του προβλήματος. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών μας, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλων των Φορέων και ζητάμε άμεση εφαρμογή των μέτρων για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των ροών των προσφύγων- μεταναστών οι οποίοι παραμένουν σε πάρκα, δρόμους και πλατείες ή μετακινούνται και διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αξιοποιώντας η κεντρική εξουσία τους κοινοτικούς πόρους να συνδράμει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή (προσωπικό, τεχνικά μέσα) ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των προσφύγων στο νησί . Επιπρόσθετα, με τη μεταφορά του ήδη συσσωσερευμένου όγκου προσφύγων σε ανενεργά στρατόπεδα με  στοιχειώδεις υποδομές, όπου θα γίνεται και η όλη διαδικασία ταυτοποίησης, θα αποσυμφορηθεί ο κεντρικός ιστός της πόλης.

Η εγρήγορση, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη μπορούν να διασφαλίσουν και το ζην και το ευ ζην.

Η κοινωνία της Κω έχοντας και η ίδια μακρά ιστορία προσφυγιάς και μετανάστευσης, εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους είτε συλλογικά μέσα από ανθρωπιστικές Οργανώσεις είτε μεμονωμένα, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις δικές της δυνατότητες.   Όμως ξέρουμε καλά ότι η εντεινόμενη ασφυκτική κατάσταση από την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών ενέχει κινδύνους, με μεγαλύτερο κυρίως για την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή, την μεταστροφή των αισθημάτων ανθρωπιάς .

Ελπίζοντας ότι θα επιδείξετε το απαραίτητο ενδιαφέρον.

Με εκτίμηση

Η Δ.Ε. ΕΓΕ-ΚΩ

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ,

Αθήνα, Τετάρτη 1/7/2015


. ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

. ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ

. ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

. ΕΦΗ ΜΠΕΚΟΥ

. ΤΙΤΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

. ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ

 

Όλες εμείς, που διατελέσαμε διαχρονικά Γενικές Γραμματείς Ισότητας των φύλων, με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές απόψεις, ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας, μπροστά στην τραγική κατάσταση, που ανεύθυνες και μικροκομματικές πολιτικές έφεραν την πατρίδα μας και τους πολίτες μας.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΟ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Η Ευρώπη των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, η Ευρώπη του διαφωτισμού, των αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης είναι προϊόν και της ιστορικής απόφασης των λαών της, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των παγκοσμίων πολέμων, να ζήσουν σε ένα σύγχρονο, ανεπτυγμένο και ασφαλή κόσμο.

Σήμερα, λοιπόν, που ζούμε ώρες απόλυτης ανασφάλειας, οικονομικής καταστροφής, με τους πολίτες σε απόλυτη απόγνωση, οφείλουμε να μην σιωπήσουμε.

Γνωρίζουμε μετά λόγου γνώσεως, μέσα από την άσκηση των καθηκόντων μας, την καταλυτική συμβολή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική μας προσπάθεια για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την οικονομικο- κοινωνικο-πολιτική τους χειραφέτηση σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Για το λόγο αυτό και δεν μας βρίσκει σύμφωνες η επίσημη θέση του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα, όπως διατυπώθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση της Γεν. Γραμμ. Ισότητας.

Επισημαίνουμε ότι η ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ συνέβαλε καταλυτικά και καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και την κατάργηση κάθε νόμου που αντιτίθεται τη αρχή της ισότητας.

Υπενθυμίζουμε τις κυριότερες κατακτήσεις των γυναικών που προωθήθηκαν χάριν της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως:

. την προώθηση του νέου οικογενειακού δίκαιου,

. τα μέτρα προστασίας της μητρότητας,

. τις γονικές άδειες,

. τη δημιουργία με ευρωπαϊκούς πόρους του εθνικού δικτύου των παιδικών σταθμών,

. του προγράμματος της βοήθειας στο σπίτι,

. τα μέτρα για τις εργαζόμενες και τα ΙΣΑ δικαιώματα γυναικών-ανδρών στον εργασιακό βίο,

. τα κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά,

. την αντιμετώπιση της εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών

Τα αναρίθμητα προγράμματα και μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πάρα την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, αποτελούν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας. Δεν δεχόμαστε καμιά υποχώρηση της χώρας μας σε τριτοκοσμικές περιπέτειες.

Λέμε ισχυρό ΝΑΙ στη συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και καλούμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας να προασπίσουν μαζικά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα τους και το μέλλον της νεώτερης γενιάς..-


 

Τοποθέτηση της Τιτίνας Πανταζή στη διαρκή επιτροπή της Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα 5/5/15

Βία κατά των γυναικών και η αντιμετώπισή της. (Θέσεις Ε.Γ.Ε.)

---------------------------------------------------------------------a

Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς διακηρύξεις, συμβάσεις κλπ. Συνιστά εκδήλωση εξουσίας του ισχυρού έναντι του αδύναμου. Στην προκειμένη περίπτωση του άνδρα στη γυναίκα.

Η αντιμετώπιση της βίας από την πολιτεία συνίσταται:

α) στην ύπαρξη ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου,

β)στην ύπαρξη μέτρων προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων καθώς και υποδομές παροχής υπηρεσιών στα θύματα,

γ) στην ύπαρξη μέτρων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκούντως ικανοποιητικό επιδέχεται όμως επιπλέον βελτίωση. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπογράφτηκε και από την Ελλάδα στις αρχές του Απρίλη, όταν έρθει στη Βουλή για επικύρωση, είναι μια καλή ευκαιρία για την επανεξέταση , διόρθωση και συμπλήρωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου.

Πάσχουμε στις δομές παροχής υπηρεσιών στα θύματα. Δεν έχουμε αρκετά καταφύγια – ξενώνες- κακοποιημένων γυναικών , δεν διαθέτουμε άρτια οργανωμένα κέντρα διαχείρισης βιασμού.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γίνεται δύσκολη, όταν η τηλεόραση κατακλύζεται από καθημερινές σκηνές βίας από όλο τον κόσμο. Το κοινό και κυρίως η νεολαία εθίζεται στη βία και αποκτά μια νερώνεια αισθητική εξαιρετικά επικίνδυνη για την διαιώνισή της.

Τιτίνα Πανταζή,

Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της

Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)