Ανακοινώσεις

 

5  Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση - Παρουσίαση

του βιβλίου της Άννας Καραμάνου με τίτλο «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των γυναικών – Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία» από τις εκδόσεις Παπαζήση, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα, στη Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

· Παρδαλίδου Παναγιώτα, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης

· Στεφανίδης Δημήτριος, Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-θυμάτων βίας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

· Αράπογλου Χρύσα, Δημοσιογράφος, τ.Βουλευτής

· Σχοιναράκη Ευαγγελία, π.Νομάρχης Ηρακλείου, π.Βουλευτής, Δρ Κοινωνιολογίας διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

· Ζαμπούκης Ιωάννης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

· Καραμάνου Άννα, π.Ευρωβουλευτής, π.Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Δρ Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ

Συνδιοργάνωση:

· Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

· Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης

· Ενωση Γυναικών Ελλάδας ΕΓΕ παράρτημα Αλεξανδρούπολης

· Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Αλεξανδρούπολης Φ. Σκαρλακίδου

Την εκδήλωση συντονίζει η Όλγα Ρενταρή, τ.Βουλευτής

Μουσική επιμέλεια Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη, τραγούδι Χριστίνα Κιλινκαρίδου

Τεχνική επιμέλεια Κώστας Ματανάς

 


 

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

11 Φεβρουαρίου:

Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη

Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη

 

 

Adtech Ad

Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως Διεθνής Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη, ¨προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και η περαιτέρω υιοθέτηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών¨.

Στο πλαίσιο της ατζέντας του διεθνούς Οργανισμού για την προώθηση της ισότητας των φύλων, κρίθηκε σκόπιμη η καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας παρατήρησης της ενασχόλησης των γυναικών με τις επιστήμες, καθώς τα σχετικά στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τα μεγάλα ποσοστά αποκλεισμού των γυναικών από την πλήρη συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα. Παρόλο που περισσότερο από το 1/3 της επιστημονικής κοινότητας είναι γυναίκες, ελάχιστες από αυτές κατέχουν θέσεις κλειδιά ή τίθενται επικεφαλής. Ίσως επειδή ισχύει το στερεότυπο: «η Επιστήμη προάγεται και υπηρετείται από άνδρες και τα επιτεύγματά της είναι αποτέλεσμα της ανδρικής σκέψης».

Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού που διεξήχθη σε 14 χώρες, το ποσοστό των γυναικών φοιτητριών που αποκτούν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε τομέα που σχετίζεται με τις θετικές επιστήμες ανέρχεται σε 18%, 8% και 2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άντρες φοιτητές ανέρχονται σε 37%, 18% και 6%.ήμερα, Ενώ υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές χώρες, όπου οι γυναίκες αποκλείονται από την πρόσβαση στη γνώση .

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας με αφορμή αυτή την Ημέρα υπενθυμίζει ότι το αίτημα για ίσες ευκαιρίες παραμένει.

Ιστορικά, η πορεία των γυναικών στις Επιστήμες δεν ήταν εύκολη, γιατί το δικαίωμα στη μόρφωση για τις γυναίκες δεν θεωρείτο πάντα αυτονόητο.

Όμως παρά τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς έχουμε σημαντικά παραδείγματα σπουδαίων γυναικών-επιστημόνων που ξεχώρισαν στο πέρασμα των αιώνων. Ξεκινώντας από τη φιλόσοφο- μαθηματικό –αστρονόμο Υπατία που δολοφονήθηκε από τον εξοργισμένο όχλο τον 4ο μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια, περνώντας στα βυζαντινά χρόνια στην Άννα την Κομνηνή, την πρώτη ιστοριογράφο, και φθάνοντας στο σήμερα με τις θεαματικές πρωτιές των κοριτσιών στις πανεπιστημιακές σχολές και τις αρκετές γυναίκες ερευνήτριες, οι οποίες ξεπερνώντας τα στερεότυπα, καταφέρνουν μέσα από τις μελέτες τους να συνεισφέρουν στην επιστημονική πρόοδο, όπως προκύπτει από την Ιστορία των Φυσικών Επιστημών, τα αρχεία του θεσμού των βραβείων Nobel, την Ιστορία της Πληροφορικής.

Επειδή λοιπόν οι Επιστήμες-κυρίως οι θετικές-και η Τεχνολογία πρέπει να αποτελέσουν προνομιακό χώρο και για τις γυναίκες, είναι χρέος μας ως Γυναικεία Οργάνωση:

- να αναδείξουμε την ανάγκη άρσης κάθε περιορισμού με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,

- να τονίσουμε ότι η πολυπλοκότητα του ρόλου των γυναικών δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και να δημιουργεί άνισες συνθήκες στην εξέλιξη τους ,

Ώστε να επιτευχθεί η ισόρροπη συμμετοχή των κοριτσιών και των γυναικών σε κάθε τομέα της επιστήμης , όπως και σε κάθε τομέα της ζωής .

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με οργανώσεις, φορείς, την κοινωνία και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα που στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σωματικής και ψυχολογικής βίας και κακοποίησης και καλούν τα θύματα να μην σιωπούν πια.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με ποικίλες μορφές,
ψυχολογική, σωματική ή λεκτική είτε παράνομη διακίνηση και εμπορία ή οικονομική αποστέρηση, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα,  κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, απαντάται σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες, προσβάλλει τη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών και επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή τους, συνέπειες που «αγγίζουν» και τα παιδιά τους.

΄Ερευνες, που μετρούν την έκταση της συζυγικής/συντροφικής βίας και κάθε άλλης μορφής, καταγράφουν μια σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα και την περιγράφουν ως ένα ανησυχητικά συχνό παγκόσμιο φαινόμενο.

Η βία κατά των γυναικών είναι μάστιγα που επιδεινώνεται. Είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αμαυρώνει τη σύγχρονη κοινωνία και μας αφορά όλους και όλες, γιατί δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση.

Όλοι και όλες (όχι μόνο οι Γ.Ο.) καλούμαστε, να μην είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε ζητήματα ενδοοικογενειακής και οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εγρήγορσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων και του συνόλου της κοινωνίας. Η ανάγκη ανατροπής των αντιλήψεων της επιβολής του ισχυρού, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης εμπλεκομένων Φορέων. Απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καλυφθούν τα κενά, όπου αυτά υπάρχουν, (κύρωση Σύμβασης Κωνσταντινούπολης). Απαιτείται πρώτιστα αποτελεσματική πρόληψη του φαινόμενου της βίας και αντιμετώπιση με την αδιάλειπτη, ουσιαστική αρωγή και συμβουλευτική στήριξη σε θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονεικές , ΑμΕΑ, κ.λπ.).

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών. Μόνο όταν οι κοινωνίες πουν «όχι» σε κάθε της μορφή, θα αφήσουν πίσω τους μια για πάντα αυτή την κοινωνικο-ανθρωπιστική «πληγή» των σύγχρονων πολιτισμών, ανακουφίζοντας ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η ανακήρυξη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 17 Δεκεμβρίου 1999, της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έγινε για να αναδειχθεί ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η σημερινή ημέρα ας γίνει αφορμή ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και δράσης για την ανακοπή της παγκόσμιας μάστιγας.

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

 

 

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Σήμερα Σάββατο 7/10/2017 συγκεντρώθηκαν στην Καβάλα εκπρόσωποι των παραρτημάτων της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας από όλη τη χώρα και συζήτησαν στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με θέμα «Φύλο, Εργασία και Οικογένεια στα χρόνια του μνημονίου».

Από τις τοποθετήσεις, τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, καταγράφηκε πως η κρίση είναι έμφυλη και ότι είναι αναγκαία η εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων γι’ αυτό και θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι τρόπο δράσης.

Διαπιστώθηκε επίσης πως πανελλαδικά δεν λειτουργούν ούτε οι Δημοτικές, ούτε οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, παρότι έχουν συσταθεί.

Δυστυχώς θεσμοί που συγκροτήθηκαν προκειμένου να αποτελέσουν αφετηρία γόνιμου διαλόγου για θέματα Ισότητας, έχουν πλήρως αδρανοποιηθεί με ευθύνη των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.

Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ολέθριο λάθος, γι’ αυτό και τόσο οι Δημοτικές όσο και οι Περιφερειακές αρχές οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης εκ νέου των θεσμικών αυτών οργάνων, με βάση τα όσα διέπει η σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών Ισότητας.

Σε μία περίοδο που τα θέματα της Ισότητας μπαίνουν ξανά επιτακτικά στο προσκήνιο με αφορμή την υποχώρηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος ελέω των μνημονιακών πολιτικών, είμαστε βέβαιες πως ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, θα έπρεπε τώρα να τις δημιουργήσουμε.