Skip to main content

Ψήφισμα για τη μόλυνση στη Μεσόγειο

Ένωση Γυναικών Ελλάδας

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Με θέμα: Μεσόγειος, μια θάλασσα Ειρήνης και Πολιτισμού

 

Ψήφισμα για τη μόλυνση και υποβάθμιση των ακτών της Μεσογείου

Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που οργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Μεσόγειος, μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού» πιστεύουμε ότι η θαλάσσια αυτή λεκάνη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προστασία από όλα τα μέλη των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συγκεντρώνονται συχνά σε παράκτιες περιοχές, προκαλούν πρωτοφανείς περιβαλλοντικές αλλαγές για τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι πιέσεις από την αλιεία, την παράκτια τουριστική ανάπτυξη, τη ρύπανση από χερσαίες και θαλάσσιες πηγές, την αστικοποίηση, την απώλεια και υποβάθμιση των πολύτιμων ενδιαιτημάτων, καθώς και τις εισβολές μη ιθαγενών ειδών αυξάνονται ολοένα και με γρήγορους ρυθμούς. Όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι πιθανόν να επιδεινωθούν από την κλιματική αλλαγή και άλλους ενδεχομένως φυσικούς και άλλους παράγοντες.

Δεν απειλούνται μόνον οι παράκτιες περιοχές της. Απειλείται και η ζωή στην ενδοχώρα.

 

Ο πόλεμος διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας γέμισε τα ποτάμια με πτώματα και πυρηνικά απόβλητα , που κατέβηκαν στη θάλασσα. Η Αδριατική μετατράπηκε σε νεκροταφείο των πυρηνικών κεφαλών που   άδειασαν τα αεροπλάνα   μετά από κάθε επίθεση.

 

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεσογείου, έχουν συγκεντρωθεί τόσα πολλά πολεμικά υποβρύχια, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά εκατομμύρια υπερπτήσεις δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που εξαιτίας πολέμων, κλιματικής αλλαγής, βίαιων μετακινήσεων, στην προσπάθεια επιβίωσης τους, έχουν μετατρέψει την Μεσόγειο σε υγρό τάφο.

 Οι κύριες απειλές για τις ευρωπαϊκές παράκτιες περιοχές είναι η ρύπανση των υδάτων και ο ευτροφισμός, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αστική ανάπτυξη, η υποβάθμιση του τοπίου και η διάβρωση των ακτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και επειδή θεωρούμε ότι και εμείς οι γυναίκες είμαστε μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας

Ζητούμε:

  • την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας αυτής λεκάνης
  • τον περιορισμό της υπεραλίευσης
  • τον περιορισμό ή και απόρριψη της εξόρυξης υδρογονανθράκων
  • τη δημιουργία εξειδικευμένων και ποιοτικών βιομηχανιών ιχθυοκαλλιέργειας
  • την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε όλους τους πολίτες ιδιαίτερα των πολιτών των παράκτιων περιοχών
  • την μείωση των στρατιωτικών δοκιμών και υπερπτήσεων
  • την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • την ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργειών και ενεργών δικτύων πολιτών

Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε τις αρχές της αειφορίας και ανάπτυξης και να αναπτύξουμε ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι η θάλασσα.

Εκείνο που προέχει στη Μεσόγειο είναι η ΕΙΡΗΝΗ. Μόνον έτσι θα επιβιώσουν οι πανάρχαιοι Πολιτισμοί της, τα Μνημεία, οι Τέχνες, η πανέμορφη  φύση, Η ΖΩΗ!!!

 

Ένωση Γυναικών Ελλάδας