Μαργαρίτα Παπανδρέου

Μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του γυναικείου κινήματος σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Μετά την μεταπολίτευση το 1975, είδε την ανάγκη δημιουργίας μιας πλατειάς γυναικείας οργάνωσης  βάσης, με εθνική εμβέλεια, που θα αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις  με στόχο την αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην Ελλάδα.

Η δημιουργία της Ε.Γ.Ε ήταν δική της ιδέα , ιδέα που την υιοθέτησαν ανεπιφύλακτα πολλές γυναίκες,  επώνυμες και μη, επιστημόνισες και αγρότισες, εργαζόμενες και νοικοκυρές. Καθοριστική ήταν η συμβολή της στην απόφαση της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1981 – 1985)  ν’ αλλάξει το υφιστάμενο οικογενειακό δίκαιο, που αναβάθμισε τη θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια.
Το 1983, επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπείας, υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας,  στη Νέα Υόρκη,  την ένταξη της Χώρας μας στη  Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών (CEDAW).

 

 

Κάκια Γεννηματά

Στέλεχος του Γυναικείου Κινήματος και ιδρυτικό στέλεχος της Ε.Γ.Ε. Αγωνίστηκε και συνέβαλε  και αυτή στην υιοθέτηση και ψήφιση του νέου οικογενειακού δικαίου.
Σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά.  Δυστυχώς έφυγε πολύ γρήγορα από κοντά μας, χτυπημένη από την επάρατο νόσο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην οργάνωση μας.

 

 

 

 


Καλλιόπη Μπουρδάρα

Δραστήριο και ιδρυτικό στέλεχος της Ε.Γ.Ε. Βουλευτής της A' Περιφέρειας Αθηνών. 
Συμμετείχε ενεργά, ως μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.  Όπως και η Κάκια μας έφυγε και αυτή πολύ νωρίς από τη ζωή.

 

 

 

 

 


Ντιντί Γιαννοπούλου

Σημαντικό ιδρυτικό στέλεχος της Ε.Γ.Ε. Βουλευτής της Α' Περιφέρειας Αθηνών. Σε κρίσιμες στιγμές για την οργάνωσή μας, έπαιξε τον κύριο ρόλο στη διαφύλαξη της ενότητας  και χάραξε καινούργιους δρόμους για την πορεία της. Σύζυγος του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

 

 

 

 

 

Μαρία Κυπριωτάκη

Ιδρυτικό και σημαντικό στέλεχος της Ε.Γ.Ε. Βουλευτής της Β' Περιφέρειας Αθηνών. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας – Πρόνοιας, Υφυπουργός Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος του Ο.Γ.Α.
Συνέβαλε αποφασιστικά στην υιοθέτηση του νόμου για τις αμβλώσεις  και τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού προγραμματισμού.

 

 

 

 


Τιτίνα Πανταζή

Ιδρυτικό Στέλεχος της Ε.Γ.Ε.  Εξελέγη δύο φορές Ευρωβουλευτής. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών. Μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών.