Skip to main content

Ψήφισμα Σύγχρονες μορφές βίας, η απειλή είναι δίπλα μας

a                       ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

                          ΗΠΕΙΡΟΥ 53, 104 39 ΑΘΗΝΑ

                          WOMEN’S UNION OF GREECE

                          53 IPIROU STR. 104 39 ATHENS

                     TEL: +3018225354 – FAX +3018234954

                     E-mail – Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε.Γ.Ε.

ΒΟΛΟΣ  8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Ψήφισμα για τη βία- γυναικοκτονίες

 

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βίας κατά πολιτών και έμφυλης βίας. Η βία σε όλο τον πλανήτη αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας.

Θεωρούμε ότι η Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης λόγω φύλου. Η βία  αντικατοπτρίζει και παράλληλα ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

*Ως γυναίκες και μέλη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας εκφράζουμε την ανησυχία μας  για την αύξηση της έμφυλης βίας και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας διότι δεν επαρκούν οι υποστηρικτικές εκείνες δομές και υπηρεσίες στις οποίες μπορούν  να καταφύγουν οι  πολίτες. 

Γ ι’ αυτό αξιώνουμε:

*Την ισότητα ευκαιριών και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας       

*Τη διατήρηση και την ίδρυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας και των υποστηρικτικών δομών αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών   

* Μέτρα φρούρησης και φύλαξης των πολιτών που υφίστανται «συμβολική βία» οποιασδήποτε μορφής.

* Τη νομική κατοχύρωση του όρου  « γυναικοκτονία », έτσι ώστε να αναδειχθεί η έμφυλη βία σε σχέση με τη γυναικοκτονία.

*Βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και ενεργοποίηση της
Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη και δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

*Τέλος, την εξασφάλιση πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, για τη χρηματοδότηση των υφισταμένων δομών και ίδρυση νέων (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνας φιλοξενίας κ.λ.π.).