The Bachelor

                                                                                                                       

Προς το

Το Εθνικό   Συμβούλιο  Ραδιοτηλεόρασης

Αμερικής  5

10564 Αθήνα

 

 Θέμα: Διαμαρτυρία        

  Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες μέλη του Ε.Σ.Ρ.

 Στα 30 και πλέον  χρόνια της πορείας της, η ιδιωτική τηλεόραση μας  έχει χαρίσει πολλές όμορφες σειρές και εκπομπές ποιότητας.  Τον τελευταίο καιρό όμως  μας κάνει αρκετές φορές  να νιώσουμε αμηχανία, να ντρεπόμαστε και να οργιζόμαστε  με αυτά που βλέπουμε στις οθόνες μας.

 Reality κακού γούστου  μας κατακλύζουν καθημερινά με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες που στον βωμό της δημοσιότητας δεν διστάζουν να αυτοεξευτελιστούν, να   υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη τη δική  τους  και των θεατών.

Ο λόγος για το «The Bachelor», όπου νέες  γυναίκες - σαν σε αρένα- είναι πρόθυμες   να ξεπεράσουν κάθε έννοια αυτοσεβασμού και  αυτοεκτίμησης  προκειμένου να κατακτήσουν την καρδιά  του bachelor. Ιερές έννοιες, όπως ο έρωτας, η αγάπη, η συντροφικότητα, ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας, ξεπουλιούνται στον βωμό της τηλεθέασης.

Προφανώς  το συγκεκριμένο reality, όπως και πολλά άλλα (¨Big brother¨ κ.α.) υπάρχει , γιατί υπάρχουν  νέοι  και νέες που καταδέχονται  να απολέσουν την αξιοπρέπειά τους για να συμμετάσχουν και κάποιοι θεατές που ανταποκρίνονται. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα της εποχής .

Εάν όμως μια μερίδα ανθρώπων δεν σέβονται τον εαυτό τους  και την ιδιωτικότητά τους, δεν μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη γενικότερα   του τηλεοπτικού κοινού.

Η τηλεόραση έχει τη δυνατότητα να παρέχει επιμόρφωση, πληροφόρηση και ψυχαγωγία, μέσω της εικόνας , που επενδύει με ήχο, χρώμα και μουσική, που την καθιστά θελκτική. Έχει επομένως, την δυνατότητα να εκφράζει και να διαμορφώνει πρότυπα αντιλήψεις, αξίες και ήθη.

Διαπιστώνουμε όμως ότι τον καιρό της πανδημίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης που δημιούργησε στη χώρα μας,  ότι σε όλα τα ιδιωτικά  ΜΜΕ ξεφυτρώνουν μια σειρά reality show- παιχνιδιών, που ο ρόλος και η γυναικεία προσωπικότητα υποβαθμίζεται τόσο , που ο υποβιβασμός, η απαξίωση,  η βία και ο βιασμός της να είναι διαρκής. Ο ρόλος του φύλου περιγράφει συμπεριφορές, στάσεις και πεποιθήσεις και την πολιτισμική ταυτότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, που αντικατοπτρίζουν το σήμερα.

 Ως Γυναικεία Οργάνωση  με πολύχρονη παρουσία και δράση  για την κατάργηση  των έμφυλων ανισοτήτων ,  αγωνιζόμαστε  να αποδείξουμε ότι  η γυναίκα δεν είναι αυτή η θλιβερή εικόνα που προβάλλουν παρόμοιες εκπομπές.  Είναι η αξιοπρεπής,  δυναμική  και  δραστήρια γυναίκα στην προσωπική , επαγγελματική και κοινωνική της ζωή.

Ο τρόπος με τον οποίο το γυναίκειο φύλο, παρουσιάζεται μέσω των ΜΜΕ  συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται από τις Διεθνείς Διακηρύξεις.

Τα ΜΜΕ πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη, τους γιατί τα στερεότυπα των φύλων στα μέσα ενημέρωσης μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά και τους νέους, στη μετέπειτα συμπεριφορά τους. 

Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σ΄εσάς, ως καθ΄ύλην αρμόδιο όργανο εκ του νόμου, εκφράζοντας την έντονη  διαμαρτυρία μας   και παρακαλούμε  να επιληφθείτε του θέματος.

Γιατί επιτρέπετε να απαξιώνονται οι πολύχρονοι αγώνες των γυναικών για ισότητα;

Κατανοούμε ότι τα κανάλια είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως στο όνομα του κέρδους, τα  ΜΜΕ που έχουν κύρια παιδευτικό ρόλο να προβάλουν κυρίως στη νέα γενιά ,τέτοια πρότυπα και  καταδικαστέες αντιλήψεις, όπως  τον ανταγωνισμό  και την  αλληλοεξόντωση, τον ρατσισμό, τον σεξισμό,  την κουλτούρα της βίας και του βιασμού.

Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας τέτοιας νοοτροπίας τα βιώνουμε  ήδη με περιστατικά στην καθημερινότητα μας .

Εν έτει 2020 με τόσα  οικονομικά-κοινωνικά-εθνικά-υγειονομικά θέματα να μας ταλανίζουν, είναι παντελώς άστοχο να παρουσιάζονται  εκπομπές τέτοιου επιπέδου.   Το ΕΣΡ οφείλει να τηρεί τους κανόνες της Ραδιοτηλεοπτικής Νομοθεσίας.

Αξιότιμοι/ες κύριοι και κυρίες του ΕΣΡ ευχόμαστε η ευθυκρισία σας να βοηθήσει ώστε, κυρίως η τηλεόραση, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί και όχι να εκμαυλίζει.

    Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη  τη διαμαρτυρία μας.

 

Με εκτίμηση

Για το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                                         Η Γ. Γραμματέας

Δέσποινα Λογιάδου                                                            Χριστίνα Βογιατζή

 

                                                         

 

 

 


DEVELOPED BY EARTHONWIRE WEBSITE AND DIGITAL MARKETING