Οι Γυναίκες αλλάζουν το Επιχειρείν
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μάρτη
Μέλη και Φίλοι της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 17 -3- 2022 στην εκδήλωση του Π. Αθήνας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- 8 Μάρτη με θέμα:
«Οι Γυναίκες αλλάζουν το Επιχειρείν» με εξαιρετικές συμμετοχές και εισηγήσεις.
Την συζήτηση και τις ομιλίες συντόνισε η αντιπρόεδρος ΕΓΕ Παρ/μα Αθήνας Πηνελόπη Πετροπούλου. Το θέμα ανέπτυξαν οι : Χριστίνα Βρακά, εκπρόσωπος Σ.Ε.Γ.Ε, Χρύσα Βουλγαρίδου αναλύτρια Crysis Monitor, Νατάσα Μαρτσέκη μέλος Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια, Κωνσταντίνος Τζώρτζης, ΕΡΤ 2– «Οι Επικίνδυνες».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος του Π.Δ.Σ. Ντένα Λογιάδου, η πρόεδρος παρ/τος Αθήνας Ζέφη Δημαδάμα, η Μαρία Γιαννακάκη εκ μέρους του ΣυΡιζΑ, η Ρένια Ζαρκαδούλα εκ μέρους του ΚινΑλ, η Λίλιαν Γαζή εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και ο Θανάσης Γούναρης εκπαιδευτικός και μέλος της Γραμματείας των Πράσινων.
Στην πρώτη της συμμετοχή και εμφάνιση είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε την νέα Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα και να ακούσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση και σχεδιασμό για μελλοντική πορεία και συνεργασία.
Παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Παύλος Χρηστίδης πρώην εκπρ. Τύπου ΚινΑλ, η πρόεδρος παρ/τος Ηλιούπολης και μέλος του Π.Δ.Σ. Χάιδω Μουχασίρη, η πρόεδρος παρ/τος Δάφνης Χαρά Βιδάλη.
Την Εκδήλωση έκλεισε η ηθοποιός Μαριάνθη Σιγάλα με ανάγνωση ποιημάτων και κειμένων για τη Γυναίκα.
Ευχαριστούμε από καρδιάς το υπέροχο κοινό που μας τίμησε με την φυσική παρουσία του σε μία τόσο δύσκολη εποχή υπό την σκιά ενός πολέμου που μας αφορά όλους και με την πανδημία να πλήττει την Αττική για 2 και πλέον χρόνια και προχωράμε δυναμικά για τις επόμενες δράσεις μας !
Ακολουθούν σύντομες περιλήψεις των εξειδικευμένων τοποθετήσεων των ομιλητριών με αλφαβητική σειρά πάνω στο θέμα:
Χριστίνα Βρακά
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του ΣΕΓΕ που αποδεικνύουν έμπρακτα πώς οι "γυναίκες αλλάζουν το επιχειρείν".
Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1997 και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αρχικός στόχος του Σ.Ε.Γ.Ε. μέσα από την υλοποίηση δράσεων όπως Συμβουλευτική, Εκπαίδευση, Mentoring κ.ά. είναι η ανάπτυξη του Γυναικείου Επιχειρείν καθώς και η στήριξη της βιωσιμότητας της Ελληνικής Γυναικείας Επιχείρησης. Παράλληλα, ο Σ.Ε.Γ.Ε. κινείται έμπρακτα με δράσεις που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση για κάθε γυναίκα προκειμένου αυτή να βρει την επαγγελματική και διαπροσωπική κατεύθυνση που της αξίζει.
Ενδεικτικά και πιο πρόσφατα παραδείγματα επιτυχημένων δράσεων του ΣΕΓΕ είναι τα εξής:
- ForMe Handmade Goods (www.formestore.gr), Μια δυναμική ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ανάμεσα σε χειροτέχνισσες και αγοραστές παρέχοντας έναν χώρο σε αυτές, ώστε να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
- WEnCoop (www.wencoop.gr), Η 1η Ενεργειακή Κοινότητα «λαϊκής βάσης» από γυναίκες επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
- Her Research, Παροχή υπηρεσιών εκπαιδευτικής και επαγγελματικής Συμβουλευτικής-mentoring από πλευράς του Σ.Ε.Γ.Ε. σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν στο Μητρώο του "Elevate Greece".
- ΚAMIA ΜONH - #kamiamoni (www.kamiamoni.gr), Πηγαίνουμε την έμπρακτη βοήθεια στα θύματα Έμφυλης Βίας ένα βήμα πιο μπροστά!
Στόχος είναι κάθε γυναίκα να μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα θέματα γύρω από τη βία, τις μορφές της και πώς αυτή εκδηλώνεται, αλλά και για τους τρόπους που ο Σ.Ε.Γ.Ε. μπορεί να τη στηρίξει.
Χρύσα Βουλγαρίδου
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.
Τα τελευταία χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
Βοήθησε ο νόμος 4706/2020 τις γυναίκες για να πάρουν θέσεις ευθύνης;
Μπορεί τα τελευταία χρόνια -κυρίως στη Δύση- να έχει ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να έχουν βελτιωθεί ζητήματα απολαβών, στην πραγματικότητα όμως το λεγόμενο glass ceiling στο higher management και ιδιαίτερα σε θέσεις CEO είναι υπαρκτό, καταδεικνύοντας ότι ακόμα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά.
Οι ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα για τις μητέρες παραμένουν όνειρο απατηλό και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για γυναίκες καριέρας και για μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί, η κατάσταση αν και βελτιώνεται είναι ακόμα… πρωτόγονη.
Τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιριών έχουν πλέον περισσότερες γυναίκες, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα νομοθετικών παρεμβάσεων στις περισσότερες περιστάσεις. Η κατάσταση είναι προφανώς καλύτερη, διαχρονικά, απέχει όμως από τις ίσες ευκαιρίες και οι CEO’s, διεθνώς είναι ακόμα boy’s club, έχοντας εξελιχθεί από το αποκλειστικά old boy’s club.
Ενδεικτικά όμως το 2022 σημειώνεται νέο ρεκόρ γυναικών CEO στις εταιρίες του Fortune 500. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Μάρτιο, συνολικά 74 γυναίκες κατείχαν θέση CEO σε εταιρίες του Fortune500. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική, καθώς κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν -τον Ιούνιο του 2021- ήταν 41 και μόλις 7 το 2002.
Νατάσα Μαρτσέκη
"Χωρίς συμπερίληψη, η δημιουργική συλλογική ιδιοφυΐα που προσφέρει η γυναικεία ηγεσία στην παραγωγική διαδικασία παραμένει εμφιαλωμένη και η καινοτομία μένει στάσιμη. Όμως, η βιωσιμότητα χωρίς αποκλεισμούς απαιτεί πραγματική ισότητα – την εκπλήρωση της υπόσχεσης ότι θα υπάρχει ισότητα στις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και την ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Χωρίς ισότητα, οποιαδήποτε λέξη και πράξη γύρω από τη διαφορετικότητα και την ένταξη γίνονται κενές υποσχέσεις και πράξεις χωρίς νόημα. Και με τόσα πολλά που διακυβεύονται στον κόσμο σήμερα, οτιδήποτε δεν οδηγεί σε βιώσιμη αλλαγή είναι άχρηστο.
Οι σύγχρονες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης πρέπει να βρουν το θάρρος να μετακινηθούν από την έννοια των στενών ιεραρχικών εταιρικών δομών και να επιδιώξουν μια ευρύτερη ανακατανομή της επιρροής και της εξουσίας που διαθέτουν και να λειτουργήσουν ως role models για τις νέες γενιές. Να αναπτύξουν μέσα στους οργανισμών που διευθύνουν συστήματα Mentoring, και προγράμματα ενδυνάμωσης όπου θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να στηρίξουν νέα φυτώρια γυναικών οι οποίες με περισσότερα εφόδια θα μπορέσουν πιο εύκολα να εξελιχθούν στις εταιρικές δομές , πέρα από στερεότυπα και αποκλεισμούς."
Κωνσταντίνος Τζώρτζης
Οι «Επικίνδυνες», σειρά ντοκιμαντέρ 13 ωριαίων επεισοδίων της εταιρείας μας (προβολή ΕΡΤ2) αποτελούν ιδιαιτέρως σημαντικό έργο για εμάς.
Αφενός διότι για πρώτη φορά στη δημόσια τηλεόραση προβλήθηκε ένα έργο που «τόλμησε» να μιλήσει ανοικτά και να «ενοχλήσει» για τα θέματα των έμφυλων ανισοτήτων στην Ελλάδα, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη γυναικεία ενδυνάμωση.
Αφετέρου διότι για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους δημιουργήθηκε από μία ομάδα γυναικών συντελεστών καθώς πέραν τις εξοικείωσης (σ.σ. των συντελεστών) με το αντικείμενο, για να μπορέσουμε ουσιαστικά να θίξουμε και να διερευνήσουμε τις έμφυλες ανισότητες θα έπρεπε πρωτίστως να μην τις αναπαράγουμε οι ίδιοι.
Και τελικά οι «Επικίνδυνες» έγιναν αφορμή να συνειδητοποιήσουμε και εμείς πράγματα στα οποία ίσως δε δίναμε τη δέουσα σημασία, αποτέλεσαν μία ευκαιρία μετασχηματισμού.
Για το μέλλον επιθυμούμε ως οργανισμός να εντάξουμε συστηματικότερα τον άξονα «Γυναίκα» στο περιεχόμενο και τις παραγωγές μας, ενώ όσον αφορά στις «Επικίνδυνες» ελπίζουμε στην ανανέωση της σειράς ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε, όπως αναφέρει και η Σκηνοθέτριά μας, πιο διεισδυτικά και πιο Επικίνδυνα!