Skip to main content

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

 

Απολογισμός Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στο Βόλο

 

Στις 8 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στο Βόλο.

Συμμετείχαν τα Παραρτήματα: Αθήνας, Αγ. Δημητρίου, Αλεξανδρούπολης, Αιγίου, Αχαρνών, Βόλου, Γουμένισσας, Δάφνης, Ηλιούπολης,  Θεσσαλονίκης,  Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κω, Πάτρας, Π. Φαλήρου και Σερρών.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος Π. Βόλου Βάσω Κυριαζή και η Πρόεδρος Π.Δ.Σ. Ντένα Λογιάδου.

Η  ανοιχτή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στο πρώτο μέρος  στη Μικρασιατική καταστροφή με ομιλητή  τον  πρώην Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και πρώην Πρόεδρο των Ποντίων Μαγνησίας κ. Παύλο Μαβίδη. Προβλήθηκε video πάνω στο θέμα του συλλόγου Μικρασιατών προσφύγων Καβάλας.

 Η συνέχεια αφιερώθηκε στη Βία κατά των Γυναικών και στις γυναικοκτονίες. Το θέμα ανέπτυξαν: η κ. Γαργάλα, δικηγόρος, πτυχιούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, η κ. Πόπη Μακρονάσιου, εκπαιδευτικός, η. κ. Φιλίτσα Κουλούμπαρδου, ψυχολόγος στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και η κ. Λία Ρογγανάκη, πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Θεσσαλίας.

 Η κ. Ζωή Μακρονάσιου, εκπαιδευτικός, ποιήτρια μας απήγγειλε  δύο ποιήματα αφιερωμένα στη γενοκτονία των Ποντίων.

Συμπερασματικά:  Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βίας κατά πολιτών. Η βία σε όλο τον πλανήτη αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης ελευθερίας και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μεταναστών και ηλικιωμένων.

Η βία, σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει βία κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί.

Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών και των παιδιών.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά αφού η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας.

Όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών, παρόλο που έχει ψηφιστεί νόμος για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό την προστασία των γυναικών και παιδιών-θυμάτων βίας, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την καταπολέμηση της βίας. Οι γυναίκες εξακολουθούν να  πέφτουν θύματα γυναικοκτονιών, καθώς επίσης ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής κακοποίησης. Τα αριθμητικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΓΓΙ δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Θεωρούμε ότι η Αξιοπρέπεια, η Ελευθερία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή διάκρισης λόγω φύλου. Η βία είναι τραυματική εμπειρία για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί, αλλά η βία λόγω φύλου, που αφορά συχνότερα πράξεις που διαπράττουν άνδρες κατά γυναικών και κοριτσιών, αντικατοπτρίζει και παράλληλα ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών
και θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την αυτονομία των θυμάτων της.

Στο τέλος απεφασίσθη η σύνταξη ψηφίσματος κατά της απειλούμενης γενοκτονίας της μνήμης.